Na hlavný obsah

Pri havárii vrtuľníka zomrel najbohatší Čech Petr Kellner

Celkovo prišlo o život päť ľudí.

Pri páde vrtuľníka na Aljaške zomrel vo veku 56 rokov český miliardár a podnikateľ Petr Kellner. Informovali o tom americký denník The New York Times a agentúra AP. Podľa webu iDNES.cz už informáciu potvrdila aj hovorkyňa investičnej skupiny PPF, ktorú vlastnil práve Kellner. Toho označil magazín Forbes za najbohatšieho Čecha.

Kellner okrem iného vlastnil aj slovenskú TV Markíza a českú TV Nova či úverovú firmu Home Credit.Aljašská polícia píše, že medzi obeťami leteckého nešťastia je aj ďalší muž z Čiech, päťdesiatročný Benjamin Larochaix. Pri páde zahynuli aj ďalší traja ľudia. Nehoda sa stala v sobotu (27. 3.).

Podľa informácií NYT sa vrtuľník vezúci skupinu lyžiarov zrútil v blízkosti ľadovca Knik na Aljaške. Predpokladá sa, že skupina sa chcela v tejto oblasti venovať heliskiingu, teda lyžovaniu, pri ktorom lyžiari vysadnú z vrtuľníka. Príčina pádu stroja Airbus AS350B3, patriaceho spoločnosti Soloy Helicopters z aljašského mesta Wasilla, sa stále vyšetruje.

O možnom páde stroja sa aljašskí policajti dozvedeli v sobotu o 22.00 h miestneho času, keď vrtuľník nedorazil na miesto pristátia a svedkovia videli trosky v oblasti ľadovca Knik. Na mieste potom našli päť obetí a jediného preživšieho. Medzi obeťami sú okrem Kellnera a Larochaixa tiež dvaja z miestnych sprievodcov a pilot vrtuľníka.

Heliskiing je extrémny šport, pri ktorom je len malý priestor na chyby. V posledných rokoch sa stal magnetom pre všetkých, ktorí hľadajú adrenalín. Vrtuľníky dopravujú lyžiarov do odľahlých častí hôr na neporušený sneh. Chata, ktorá najala vrtuľník pre Kellnerov let, ponúka týždenné pobyty za 15 000 dolárov plus služby vrtuľníka. Jej majitelia vyjadrili v nedeľu (28. 3.) nad nehodou ľútosť. „Za 17 rokov, čo tieto akcie prevádzkujeme, ide o prvú podobnú udalosť,“ uviedli s tým, že Kellner bol ich častým hosťom a priateľom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet