Na hlavný obsah

Pri nedeľných útokoch ozbrojencov prišlo v Nigeri o život 137 ľudí

Na dedinčanov strieľali útočníci na motorkách.

Pri nedeľných útokoch ozbrojencov prišlo v Nigeri o život 137 ľudí
Ilustračná snímka zo susednej Nigérie. Región čelí v posledných mesiacoch zvyšujúcemu sa počtu ozbrojených útokov. Foto: SITA/AP

Pri nedeľných (21. 3.) koordinovaných útokoch na dediny v juhozápadnom Nigeri neďaleko hranice s Mali prišlo o život 137 ľudí. V pondelok (22. 3.) večer to oznámila nigerská vláda. Ešte popoludní zástupcovia lokálnych úradov hovorili o 60 zabitých.

„Ozbrojení muži prišli na motorkách a strieľali na všetko, čo sa pohlo,“ uviedol predtým jeden z miestnych predstaviteľov.

V pondelkovom večernom vysielaní štátnej televízie vládna hovorkyňa Abdourahmane Zakaria potvrdil, že útoky si vyžiadali životy 137 ľudí.

Neznámi útočníci podnikli nájazdy na dediny v oblasti Tahoua, ktorá hraničí s Mali a Nigériou. V regióne je aktívnych niekoľko islamistických skupín, časť z nich má väzby na medzinárodné teroristické organizácie Al – Káida a Islamský štát. V minulom roku zahynuli pri islamistických útokoch v Nigeri stovky ľudí.

Minulý týždeň pri útokoch, ktoré sú pripisované islamistom, zomrelo najmenej 66 ľudí. Ozbrojenci zaútočili na trh v dedine Banibangou a okolité osady, kde povraždili miestnych obyvateľov a zapaľovali vozidlá a sýpky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet