Na hlavný obsah

Pri nepokojoch v Bristole sa zranilo minimálne 20 policajtov, dvaja vážne

Zadržali sedem ľudí.

Pri nepokojoch v Bristole sa zranilo minimálne 20 policajtov, dvaja vážne
Demonštranti zapaľujú policajnú dodávku pred policajnou stanicou v meste Bristol na juhozápade Anglicka. Foto: TASR/AP

Nedeľné (21. 3.) protesty v západoanglickom meste Bristol poznačili výtržnosti. Nepokoje v uliciach trvali až do pondelkového (22. 3.) rána. Pri stretoch s demonštrantmi utrpelo zranenia najmenej 20 policajtov, dvaja z nich vážne. S odvolaním sa na políciu o tom informoval spravodajský web BBC. Účastníci demonštrácie prišli vyjadriť nesúhlas s navrhovaným zákonom, ktorý má rozšíriť právomoci polície.

Demonštrácia sa začala pokojne v nedeľu popoludní, postupne sa však rozvinula v násilné strety s políciou. Stovky ľudí zaútočili na jednu z policajných staníc. Výtržníci sa pokúsili rozbiť presklené priečelie služobne a zapáliť zaparkované policajné dodávky. Poriadkové jednotky však malé plamene rýchlo uhasili.

„Keď sa protest začal (na verejnom priestranstve) College Green, bolo tam okolo 3 000 ľudí. Z nich sa asi 400 až 500 rozhodlo začať pred (policajnou stanicou) s násilnosťami,“ uviedol Andy Marsh, šéf polície oblasti Avon a Somerset, pod ktorého pôsobnosť spadá aj Bristol. „Do 17.30 h miestneho času sme tam mali 300 strážnikov. Nastoliť poriadok v centre Bristolu a rozohnať účastníkov sa nám podarilo o 01.30 h,“ dodal Marsh.

Neprijateľné, tvrdí šéfka vnútra

Výtržnosti odsúdila britská ministerka vnútra Priti Patelová. Stret označila za „neprijateľný“ a dodala, že „násilnosti a nepokoje“ nebude nikdy tolerovať.

Demonštrácia sa konala na protest proti chystanému novému zákonu o polícii, trestných činoch a súdoch, ktorý okrem iného dáva polícii väčšie právomoci pri obmedzení protestných zhromaždení.

Na zákon sa uprela pozornosť po tom, ako polícia tvrdo zasiahla proti ľuďom, ktorí sa zapojili do protestov po nedávnej vražde Sarah Everardovej.

Zadržali sedem výtržníkov

„Je to hanebné a škandálne. Policajti išli do práce a niektorí z nich sa domov vrátili z nemocnice zbití a s modrinami,“ uviedla policajná komisárka oblasti Avon a Somerset Sue Mountstevensová. Sedem ľudí podľa nej v súvislosti s výtržnosťami zadržali.

Marsh dodal, že polícia eviduje 12 poškodených vozidiel a že zasiahnutá policajná stanica utrpela „významné škody“. „Strážnici sa ocitli pod paľbou kameňov, striel a ohňostrojov a bola to pre nich strašná situácia. Máme 20 zranených policajtov, dvoch z nich vážne,“ uviedol šéf miestnej polície.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet