Na hlavný obsah

Priemerná mzda napriek koronakríze rástla, výrazný prepad v gastre a ubytovaní

Mzdy v priemere vlani prekročili 1 100 eur.

Priemerná mzda napriek koronakríze rástla, výrazný prepad v gastre a ubytovaní
Na snímke zatvorená prevádzka v dôsledku protipandemických opatrení v Bratislave. Foto: TASR

Priemerná mesačná mzda v roku 2020 napriek epidémii koronavírusu rástla, hoci sa tempo rastu v porovnaní s rokom 2019 spomalilo o polovicu. Priemerná mzda sa v minulom roku zvýšila o 3,8 % na 1 133 eur, v priemere vzrástla o 41 eur. Po započítaní rastu spotrebiteľských cien mzda reálne medziročne vzrástla o 1,9 %.

Celkovo v roku 2020 priemerné mzdy v porovnaní s rokom 2019 rástli vo všetkých krajoch. Relatívne najrýchlejšie v Prešovskom (o 5,3 %), Banskobystrickom (o 4,8 %) a Nitrianskom kraji (o 4,2 %), ktoré sú regiónmi s nižším priemerným zárobkom. Vlani, podobne ako v predošlých rokoch, bola priemerná mzda nad celoslovenským priemerom iba v Bratislavskom kraji s hodnotou 1 412 eur. V Bratislavskom kraji bol zároveň najvyšší absolútny prírastok priemernej mzdy, a to o 53 eur, dôsledkom čoho sa regionálne rozdiely v odmeňovaní oproti roku 2019 neznížili.

Foto: Štatistický úrad SR
Foto: Štatistický úrad SR

Napriek tomu, že rok 2020 poznamenala kríza spôsobená pandémiou koronavírusu, tlmiace opatrenia na výkon ekonomiky ovplyvnili rast miezd na celoslovenskej úrovni menej, ako sa očakávalo. Kým v 2. štvrťroku priemerné mzdy poklesli, v 3. a 4. štvrťroku začali znovu rásť.

Najlepšie na tom boli informačné či poisťovacie služby

Vlani rástli priemerné zárobky v 17 z 19 sledovaných odvetví. Priemerná mesačná mzda vzrástla najvýraznejšie pracovníkom v zdravotníctve a sociálnej pomoci o 8,7 % a vo verejnej správe a obrane o 8,5 %. Dlhodobými lídrami tabuliek zostali naďalej zamestnanci v informáciách a komunikácii, ako aj vo finančných a poisťovacích službách, v ktorých sa najvyššia priemerná mzda priblížila k takmer 2 000 eur.

Naopak, zásadný pokles nielen na kvartálnej, ale aj celoročnej úrovni sa prejavil v ubytovacích a stravovacích službách, kde priemerná mzda klesla o 6,8 % na 613 eur. Zaostávanie odmeňovania za prácu v tomto odvetví, ktoré dlhodobo vedie rebríčky najnižších miezd na Slovensku, sa tak ešte prehĺbilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika