Na hlavný obsah

Kto by sa dal zaočkovať neregistrovanou vakcínou? Spoločnosť je rozdelená

Väčšina Slovákov považuje za dôležité schválenie vakcín v EÚ.

Kto by sa dal zaočkovať neregistrovanou vakcínou? Spoločnosť je rozdelená
Vykladanie ruskej vakcíny Sputnik V na košickom letisku 1. marca 2021. Foto: TASR

Takmer polovica Slovákov by sa nechala zaočkovať vakcínou Sputnik V, ktorá zatiaľ nie je schválená Európskou liekovou agentúrou (EMA). Vyplýva to z prieskumu agentúry MEDIAN SK vykonaného medzi 12. a 18. marcom 2021 na vzorke 1 003 respondentov. Výsledky prieskumu boli zverejnené v nedeľnej (28. 3.) diskusnej relácii O 5 minút 12 na Jednotke.

V prieskume až 40 % ľudí (určite áno 16 %, skôr áno 24 %) deklaruje, že v prípade takejto možnosti, by sa dali zaočkovať aj ruskou vakcínou Sputnik V, ktorá ešte stále čaká na schválenie od európskej autority. Takmer polovica (48 %) opýtaných naopak deklaruje, že by sa touto vakcínou nedala zaočkovať, 12 % opýtaných nevie. Ochota je na základe prieskumu najvyššia u osôb vo veku 40 až 69 rokov.

„Tento týždeň by mali byť výsledky laboratórnych testov, na tie čakáme. Potom budeme musieť spustiť ďalšiu procedúru a verím, že sa to rýchlo podarí. “ povedal v relácii Eduard Heger, ktorý je poverený vedením ministerstva zdravotníctva k skúmaniu vakcíny Sputnik V Štátnym ústavom na kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Dve tretiny opýtaných zároveň tvrdia, že je pre nich dôležité, aby boli nové vakcíny proti ochoreniu COVID-19 schválené kontrolnými orgánmi EÚ. Za veľmi dôležité to považuje 33 % respondentov a skôr dôležité je toto schválenie pre 31 % účastníkov prieskumu. Odobrenie európskymi úradmi vôbec nepovažuje za dôležité 11 % opýtaných, pre 18 % to skôr nie je dôležité.

Z prieskumu vyplýva, že spoločnosť je rozdelená aj v názore na to, či bol nákup vakcín Sputnik V správnym krokom. Kým 40 % opýtaných si myslí, že premiér Igor Matovič (OĽANO) konal správne, 49 % si myslí opak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko