Na hlavný obsah

Prípady koronavírusu v Nemecku rastú opäť exponenciálne

V krajine v pondelok pribudlo 5 480 prípadov nákazy.

Prípady koronavírusu v Nemecku rastú opäť exponenciálne
Ľudia s ochrannými rúškami kráčajú na stanici po príchode vlakom vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Počet prípadov nákazy koronavírusom v Nemecku opäť začal rásť exponenciálne a počas uplynulého týždňa stúpol o 20 percent, povedal v utorok (16. 3) odborník z berlínskeho Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Dodal, že riziko vakcíny od firmy AstraZeneca je relatívne nízke, napísala agentúra Reuters.

V pondelok (15. 3.) v Nemecku podľa RKI pribudlo 5 480 nových prípadov nákazy a 238 úmrtí. Od začiatku pandémie sa v krajine s približne 83 miliónmi obyvateľov infikovalo viac ako 2,5 milióna osôb a zomrelo ich 73 656.

Na snímke graf zobrazujúci denné prírastky prípadov koronavírusu v Nemecku. Modrá línia ukazuje sedemdňový priemer.Foto: worldometers.info
Foto: worldometers.info

„Sme na úbočí tretej vlny. O tom už niet sporu. Navyše sme v tomto bode zmiernili opatrenia a to zrýchľuje exponenciálny rast,“ povedal epidemiológ RKI Dirk Brockmann nemeckej televíznej stanici ARD.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a premiéri jednotlivých spolkových krajín sa začiatkom tohto mesiaca dohodli na postupnom uvoľňovaní opatrení. Doplnili k nim ale „núdzovú brzdu“ umožňujúcu úradom obmedzenia opäť zaviesť, ak tri dni po sebe pribudne 100 a viac infikovaných na 100 000 obyvateľov.

Teraz je tento nárast v sedemdňovom priemere 84 infikovaných na 100 000 obyvateľov. RKI však varoval, že do polovice apríla by tento počet mohol stúpnuť na 200 novoinfikovaných na 100 000 obyvateľov.

Nemecko v pondelok (15. 3.) pozastavilo používanie vakcíny proti covidu-19 od firmy AstraZeneca pre viaceré prípady krvných zrazenín u osôb, ktoré boli touto vakcínou zaočkované. Tento krok odporučil Inštitút Paula Ehrlicha (PEI), ktorý v Nemecku rozhoduje o schválení vakcín.

Brockman je však presvedčený, že by stálo za to vysvetliť ľuďom relativitu rizika, kedy tisíc ľudí z milióna umiera na covid-19 v porovnaní s možno jedným človekom z milióna, ktorý zomrie na komplikácie spojené s podaním vakcíny.

„V rizikových skupinách je riziko úmrtia na covid oveľa, oveľa vyššie. To znamená, že je možno stotisíckrát pravdepodobnejšie zomrieť na covid ako po podaní vakcíny od AstraZenecy,“ dodal Brockman.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet