Na hlavný obsah

Problémy s výrobou. Plány firmy Johnson & Johnson majú trhlinu

EÚ si od nej objednala na tento rok 200 miliónov dávok.

Problémy s výrobou. Plány firmy Johnson & Johnson majú trhlinu
Na snímke ampulky s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Johnson & Johnson. Foto: TASR/AP

Farmaceutická spoločnosť Johnson & Johnson (J&J) informovala Európsku úniu (EÚ), že má výrobné problémy, ktoré môžu ovplyvniť jej plány dodať eurobloku 55 miliónov dávok vakcíny v druhom kvartáli tohto roku. Pre Reuters to uviedol nemenovaný účastník rozhovorov medzi Bruselom a touto americkou firmou.

Spoločnosť údajne minulý týždeň oznámila predstaviteľom EÚ, že je pod tlakom z dôvodu meškajúcich dodávok látok a vybavenia potrebného pre výrobu vakcín, informovala v utorok (9. 3.) agentúra Reuters.

Nemenovaný zdroj priblížil, že splniť záväzok o dodaní 55 miliónov dávok do konca júna síce nie je podľa J&J nemožné, avšak samotná firma si nie je istá, či sa to podarí.

EÚ si od spoločnosti objednala na tento rok celkovo 200 miliónov dávok očkovacej látky proti koronavírusu. „Očakávame, že v súlade s dohodou začneme dodávať v druhom štvrťroku 2021 do EÚ 200 miliónov dávok našej vakcíny,“ reagovala firma na otázky Reuters, pričom odmietla komentovať možné oneskorenia dodávok. K správe o možnom meškaní dodávok sa nevyjadril ani hovorca Európskej komisie (EK).

Európska agentúra pre lieky (EMA) má na mimoriadnom zasadnutí 11. marca rozhodnúť o tom, či schváli jednodávkovú očkovaciu látku od (J&J). EÚ má zatiaľ schválené tri očkovacie látky – od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca/Oxford.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet