Na hlavný obsah

Prokurátor žiada väzbu pre šéfa SIS, jeho obhajkyňa na to nevidí dôvod

Absentuje podľa nej jeden z materiálnych predpokladov väzby.

Prokurátor žiada väzbu pre šéfa SIS, jeho obhajkyňa na to nevidí dôvod
Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský. Foto: TASR

Advokátka Eva Mišíková nevidí ani jeden dôvod na väzobné stíhanie jej klienta – obvineného riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského. Uviedla pre TASR obhajkyňa a opakovane zdôraznila, že absentuje aj jeden z materiálnych predpokladov väzby a to dôvodné podozrenie zo spáchania skutku.

„Môj klient sa riadil stanoviskom Národného bezpečnostného úradu, ktoré bolo zaslané SIS 15. februára. Nevypovedal ku konkrétnym informáciám, ktoré považoval za povinnosť o nich dodržiavať mlčanlivosť, keďže ide o spravodajské rozpracovanie a použitie konkrétnych prostriedkov v režime vyhradené a dôverné,“ vysvetlila Mišíková.

Ako zdôraznila Pčolinský dospel totižto k záveru, že by si prípadne mohol privodiť trestné stíhanie za to, že uviedol utajované skutočnosti, podľa príslušného ustanovenia Trestného zákona. „Ak mu takéto niečo nehrozí, nie je dôvod na to, aby na súde nevypovedal o týchto skutočnostiach,“ povedala Mišíková.

Reagovala tak informáciu ktorú v piatok (12.3.) poskytla médiám hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová, že obvinený má právo sa vyjadriť ku všetkým skutočnostiam, ktoré sa mu kladú za vinu a toto nie je obmedzené ani predmetom ochrany utajovaných skutočností. Návrh na väzobné stíhanie Mišíkovej ešte doručený nebol.

Obhajkyňa riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského Eva Mišíková sa rozpráva s novinármi pri príchode na Prezídium Policajného zboru v Bratislave 11. marca 2021.Foto: TASR
Foto: TASR

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) návrh na vzatie do väzby Pčolinského z dôvodu možného pokračovania v trestnej činnosti a z dôvodu možného ovplyvňovania svedkov. Podnet na podanie návrhu na vzatie do väzby obvineného zo strany vyšetrovateľa bol doručený prokurátorovi ÚŠP v piatok (12.3.). Zatiaľ nie je známy termín kedy bude sudca pre prípravné konanie ŠTS o návrhu rozhodovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko