Na hlavný obsah

Protesty v Mjanmarsku si vyžiadali už viac ako 500 obetí

Reálny počet je zrejme oveľa vyšší.

Protesty v Mjanmarsku si vyžiadali už viac ako 500 obetí
Ľudia nariekajú nad rakvou muža, ktorý zahynul počas demonštrácií v Mjanmarsku. Foto: TASR/AP

Od prevratu z 1. februára, pri ktorom mjanmarská armáda zosadila zvolenú vládu de facto premiérky Aun Schan Su Ťij, si brutálne zásahy mjanmarskej junty proti pouličným protestom vyžiadali životy viac ako 500 ľudí, uviedla v utorok (30. 3.) miestna monitorovacia skupina.

Asociácia na pomoc politickým väzňom napísala, že má potvrdených celkovo 510 úmrtí civilistov. Súčasne upozornila, že skutočný počet obetí je pravdepodobne podstatne vyšší.

Prevrat zvrátil roky pokroku Mjanmarska k demokracii po piatich desaťročiach vojenskej vlády a znova obrátil medzinárodnú pozornosť na túto krajinu juhovýchodnej Ázie. Nové krviprelievanie rýchlo odsúdili predstavitelia a diplomati početných krajín.

Osobitný spravodajca OSN pre ľudské práva v Mjanmarsku Tom Andrews nedávno uviedol, že je najvyšší čas, aby svet podnikol kroky – ak nie prostredníctvom Bezpečnostnej rady OSN, tak na mimoriadnom medzinárodnom summite. Juntu by podľa neho mali odrezať od financovania, napríklad z príjmov z ropy a zemného plynu, ale aj od prístupu k zbraniam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet