Na hlavný obsah

Rakúsko bude vyrábať vakcíny v spolupráci s Izraelom

Musíme sa pripraviť na ďalšie mutácie, povedal kancelár Kurz.

Rakúsko bude vyrábať vakcíny v spolupráci s Izraelom
Na snímke rakúsky kancelár Sebastian Kurz a vakcína proti koronavírusu. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Rakúsko, Dánsko a ďalšie krajiny zo skupiny „rýchlo konajúcich štátov“, ktoré si v boji s koronavírusom opakovane vymieňajú skúsenosti, sa v budúcnosti nebudú pri výrobe očkovacích látok spoliehať na Európsku úniu. Naopak, spoločne s Izraelom budú vyrábať vakcíny proti covidu-19. Oznámil to v utorok (2. 3.) podľa agentúry APA rakúsky kancelár Sebastian Kurz.

Kurz a dánska premiérka Mette Frederiksenová majú vo štvrtok (4. 2.) rokovať v Izraeli s premiérom Benjaminom Netanjahuom o spolupráci na výskume a výrobe očkovacích látok. Kurz vo vyhlásení, z ktorého cituje APA, uviedol, že Rakúsko, Dánsko a iní „mienia spoločne s Izraelom v nasledujúcich rokoch vyrábať očkovacie látky druhej generácie pre ďalšie mutácie koronavírusu a tiež spoločne skúmať možnosti liečby“.

„Len pre Rakúsko je potreba odhadovaná na 30 miliónov očkovacích dávok,“ uviedol Kurz, ktorý sa má podľa APA stretnúť so zástupcami popredných rakúskych farmaceutických firiem. Kancelár vysvetlil, že prístup k vakcínam prostredníctvom EÚ „bol síce v zásade správny, ale Európska agentúra pre lieky (EMA) je u schvaľovanie vakcín príliš pomalá a dochádza k výpadkom v dodávkach od farmaceutických firiem“.

„Musíme sa preto pripraviť na ďalšie mutácie a nemali by sme už byť pri výrobe očkovacích látok druhej generácie závislí iba od EÚ,“ vyhlásil šéf rakúskej vlády. Podľa expertov bude treba aj v nasledujúcich rokoch každoročne očkovať dve tretiny populácie, čo v Rakúsku znamená vyše šesť miliónov ľudí, poznamenala APA.

Izraelský premiér Netanjahu v pondelok (1. 3.) podľa agentúry Reuters potvrdil, že bude s Kurzom a Frederiksenovou hovoriť o spolupráci na výrobe vakcín. Kurz minulý víkend uviedol, že sa usiluje o čo najužšiu spoluprácu pri výskume a výrobe očkovacích látok a že Rakúsko, Dánsko a Izrael sú v tesnom kontakte od minulej jari a teraz chcú rozšíriť spoluprácu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet