Na hlavný obsah

Rakúsko chce nakúpiť Sputnik V, s Ruskom podpísalo dohodu o mlčanlivosti

Moskva by mala Viedni dodať milión dávok.

Rakúsko chce nakúpiť Sputnik V, s Ruskom podpísalo dohodu o mlčanlivosti
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Foto: TARS/AP

Rakúsko rokuje s Ruskom o dodávkach milióna kusov vakcín Sputnik V proti ochoreniu COVID-19. Podmienkou je, aby sa očkovacia látka ukázala ako účinná a bezpečná, informovala v utorok (30. 3.) agentúra APA. Vakcína nemá schválenie Európskej liekovej agentúry (EMA), ktorá ju v súčasnosti stále posudzuje.

Úrad rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza oznámil, že podpísali dohodu o mlčanlivosti týkajúca sa výmeny dokumentov spojených s možnými dodávkami ruskej vakcíny do krajiny. Uviedol tiež, že Moskva ponúkla, že dodá 300 000 vakcín v apríli, 500 000 v máji a 200 000 začiatkom júna. Konečné rozhodnutie o nákupe ale zatiaľ vo Viedni nepadlo.

Kurz koncom februára telefonicky hovoril o možných dodávkach vakcín Sputnik V do Rakúska s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a neskôr aj s Kirillom Dmitrijevom, riaditeľom ruského Fondu priamych investícií (RDIF) zodpovedného za distribúciu vakcín.

Kurz chce akúkoľvek bezpečnú a účinnú vakcínu

Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober v utorok uviedol, že sa „v súčasnej dobe skúmajú všetky možnosti“, ako obyvateľstvu čo najrýchlejšie umožniť prístup k čo najväčšiemu počtu registrovaných vakcín. „Jedna vec je jasná: každá očkovacia látka použitá v Rakúsku musí byť účinná a bezpečná,“ povedal minister.

Kancelár podľa APA doteraz vždy uvádzal, že predpokladom pre uskutočnenie dodávok do Rakúska je schválenie ruskej vakcíny Európskou liekovou agentúrou. V dnešnom stanovisku uviedol, že dodávky vakcín by sa nemali posudzovať „geopolitickými klapkami na očiach“. „Jediné, čo sa môže počítať, je účinnosť a bezpečnosť očkovacej látky, nie krajina pôvodu,“ dodal.

„Keď Rakúsko dostane dodatočný milión dávok vakcín, bude možné sa skôr vrátiť k normálu a budeme môcť zachrániť veľa ľudských životov a pracovných miest,“ uviedol Kurz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet