Na hlavný obsah

Rakúsko stiahlo šaržu vakcíny od AstraZenecy, vyšetruje úmrtia

Ide o preventívne opatrenie.

Rakúsko stiahlo šaržu vakcíny od AstraZenecy, vyšetruje úmrtia
Ilustračné foto. Foto: TASR

Rakúsky liekový regulátor (Basg) nechal v nedeľu (7. 3.) stiahnuť jednu šaržu vakcíny od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca. Úrad vyšetruje dva prípady možných závažných komplikácií po podaní látky v dolnorakúskom Zwettli. Jeden z týchto prípadov je smrteľný.

Stiahnutie šarže považuje úrad za preventívne opatrenie. AstraZeneca uviedla, že poskytne pri vyšetrovaní plnú súčinnosť.

Prípad sa týka dvoch žien, ktoré podľa rakúskej tlače pracovali ako zdravotné sestry v nemocnici v Zwettli a dostali očkovanie z rovnakej šarže. Jedna žena zomrela v dôsledku vážnych problémov so zrážaním krvi, druhá je vo vážnom stave s pľúcnou embóliou.

„V súčasnosti neexistujú žiadne dôkazy preukazujúce príčinný vzťah s očkovaním,“ uviedol rakúsky úrad. Dodal, že problémy so zrážaním krvi medzi popísanými vedľajšími účinkami očkovania nie sú. Podľa hovorcu spoločnosti AstraZeneca neboli potvrdené žiadne prípady vážnych komplikácií vyvolaných vakcínou.

„Naďalej sa riadime (odporúčaniami) Agentúry pre zdravie a bezpečnosť potravín (AGES),“ povedal v nedeľu (7. 3.) Stefan Spielbichler z dolnorakúskej záchrannej služby (144 Notruf Niederösterreich). Dodal, že na využívaní vakcíny od firmy AstraZeneca sa nateraz nič nezmenilo.

Klinické testy a údaje zozbierané pri očkovaní ukazujú, že preparát od britsko-švédskej spoločnosti je bezpečný a účinný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet