Na hlavný obsah

Rakúsko zmení režim na hraniciach, sprísni povinnosť testovania pre pendlerov

Krajina nebude uznávať výsledky samotestov.

Rakúsko zmení režim na hraniciach, sprísni povinnosť testovania pre pendlerov
Kontroly na slovensko-rakúskych hraniciach. Foto: TASR

Od štvrtkovej (1. 4.) polnoci vstúpia do platnosti sprísnené podmienky testovania pre pendlerov v rámci nariadení o vstupe na územie Rakúska. Týkať sa budú aj občanov Slovenska pracujúcich v susednej krajine. Ľudia prichádzajúci z dvanástich štátov Európskej únie sa budú musieť preukázať negatívnym výsledkom PCR alebo antigénového testu na koronavírus nie starším ako 72 hodín. Dosiaľ potrebovali maximálne týždeň starý test. Rakúšania schválili túto aktualizáciu v pondelok (29. 3.), informuje APA.

Nariadenie platí aj pre pendlerov zo všetkých štátov mimo EÚ, ale aj krajín patriacich do Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a tiež z oblastí s vysokou incidenciou nákazy. Pre pendlerov zo štátov EÚ a krajín EHP, ktoré nie sú zaradené medzi oblasti s vysokou incidenciou nákazy, bude naďalej stačiť test, ktorý nie je starší ako týždeň. Rakúsko pritom nebude uznávať výsledky samotestov.

Ak cestujúci nebudú mať na hraniciach k dispozícii test alebo príslušné lekárske potvrdenie, budú musieť bezodkladne, teda v priebehu 24 hodín, podstúpiť PCR alebo antigénový test. Pravidelní pendleri budú musieť navyše vyplniť elektronický registračný formulár. Ten je potrebné aktualizovať pri zmene relevantných údajov, najneskôr však každých 28 dní. Dosiaľ bolo nutné formulár vyplniť raz týždenne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko