Na hlavný obsah

Rezort ju plánoval predstaviť v januári. Detaily daňovej reformy nie sú známe

Minister financií ju chce zrealizovať ešte tento rok.

Rezort ju plánoval predstaviť v januári. Detaily daňovej reformy nie sú známe
Na snímke minister financií SR Eduard Heger (OĽANO) Foto: TASR

Daňová reforma, ktorú už mesiace avizuje minister financií Eduard Heger (OĽANO) má pri pohľade z vonku stále len hrubé rysy. Jedinou známou je smer, ktorým by mohli jednotlivé dane rásť alebo klesať. Konkrétne zvýšiť sa majú dane z nehnuteľnosti a, naopak, klesnúť odvody a dane z príjmu. Potrebná dohoda v koalícii však stále nie je. Podľa Hegera je problémom pretrvávajúca pandémia, napriek tomu chce daňovú reformu urobiť ešte tento rok. Predstaviť by ju chcel do niekoľkých týždňov.

„Tie diskusie momentálne prebiehajú v koalícii, ja by som nerád vynášal spoza zatvorených dverí. Môžem len povedať, že na to kladieme veľký dôraz a je dôležité, aby sme v rámci koalície túto dohodu dosiahli čo najrýchlejšie, pretože je to kľúčová reforma,“ uviedol šéf rezortu financií v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Hoci by ju minister rád videl na verejnosti čím skôr, strana SaS uvádza, že dohoda v koalícii stále nie je. Podľa predsedu Výboru NR SR pre financie a rozpočet Mariána Viskupiča (SaS) konkrétnosti na stole stále nie sú. „Ešte stále je to beh na dlhú trať, dokonca sa teraz urobila aj dohoda, že zatiaľ pre plán obnovy sa dávajú len všeobecné parametre, keďže nie je dohoda či už na výške majetkových daní, či už na výške všetkých ostatných daní,“ vyjadril sa. Myslí si, že k reforme by sa malo pristúpiť až po odznení pandémie a, samozrejme, vládnej krízy, teda v čase, keď bude situácia stabilnejšia a ekonomické ukazovatele budú jasne čitateľné.

Kritika opozície

Opozícia je v súvislosti s daňovou reformou presvedčená, že vláda sa chystá na razantné zvyšovanie najmä daní z nehnuteľnosti a ministra financií výrazne kritizuje. „Hapká pri tom, keď rozpráva o daňovej reforme, pretože nikto ju zatiaľ nevidel. Jediné čo vieme je, že sa idú trojnásobne zvyšovať dane z nehnuteľnosti, čo naštvalo úplne všetkých na Slovensku,“ vyhlásil exminister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Heger upozorňuje, že na takéto obavy nie je dôvod. „Veľmi budeme zohľadňovať sociálny faktor tejto reformy, takže z tohto dôvodu si myslím, že naozaj nie je dôvod, aby sme ľudí nejako plašili,“ ubezpečil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika