Na hlavný obsah

Rezort školstva spresnil, ako budú od stredy fungovať školy

Nové opatrenia začnú platiť 3. marca.

Rezort školstva spresnil, ako budú od stredy fungovať školy
Minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR

Možnosť prezenčnej výučby v materských školách a na prvom stupni základných škôl bude zachovaná pre všetkých rodičov, ktorých povaha práce im neumožňuje pracovať z domu a budú mať o tom potvrdenie od zamestnávateľa. Ministerstvo školstva v pondelok (1. 3.) spresnilo, ako budú vyzerať opatrenia pre školy podľa nových opatrení, ktoré vstúpia do platnosti od stredy 3. marca.

„Tu nehovoríme iba o kritickej infraštruktúre, ale naozaj o všetkých rodičoch, ktorí musia pracovať z pracoviska, čo sú lekári, policajti, sestry, zamestnanci v energetike, ale na druhej strane sú to aj predavačky alebo učitelia na prvom stupni, v materskej škole, vodiči alebo strážne služby,“ spresnil šéf rezortu Branislav Gröhling (SaS) pre Rádio Slovensko.

V platnosti ostáva, že jeden zákonný zástupca žijúci s dieťaťom v spoločnej domácnosti musí mať negatívny test nie starší ako 7 dní. Po starom zostáva aj možnosť vyučovania pre žiakov na druhom stupni základných škôl v skupinách 5+1, naďalej je umožnené vzdelávanie aj pre študentov stredných zdravotníckych škôl a žiakov končiacich ročníkov stredných škôl za pôvodných podmienok.

Gröhling uviedol, že ak nastane situácia, že by sa zákonný zástupca alebo starší žiak nechceli pretestovať, bude zachovaná možnosť zostať na dištančnom vzdelávaní a pre takéto prípady je možná ospravedlnená absencia.

Výnimka zo zákazu vychádzania na cestu do školy

Minister zdôraznil, že podľa covidového automatu sú školy v čiernych okresoch otvorené, rovnako aj podľa rozhodnutia ministra, ktoré je záväzné.

„Ak je škola na základe uznesenia vlády v čiernom okrese, má tri možnosti. Škola pokračuje v prezenčnej výučbe pre kritickú infraštruktúru a pre žiakov, ktorých zákonní zástupcovia nemôžu pracovať z domu. Alebo riaditeľ po zasadnutí krízového štábu a zistenia záujmu zo strany rodičov môže so súhlasom zriaďovateľa prerušiť školské vyučovanie a škola prejde na dištančnú výučbu. Poslednou možnosťou je, že regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) rozhodne o zatvorení školy alebo triedy podľa školského semaforu a škola prejde na dištančné vzdelávanie,“ priblížil.

Pri poslednej možnosti je dôležité rozlišovať, či RÚVZ vydal odporúčanie alebo rozhodnutie. „Rozhodnutie je pre školy záväzné, odporúčanie záväzné nie je,“ vysvetlil rezort.  Na cestu do školy platí ako žiakom tak aj učiteľom výnimka zo zákazu vychádzania, s podmienkou negatívneho výsledku testu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko