Na hlavný obsah

Pčolinský sa necíti byť vinný, Zoroslav Kollár jeho podplácanie popiera

Riaditeľovi SIS komplikuje výpoveď záväzok mlčanlivosti.

Pčolinský sa necíti byť vinný, Zoroslav Kollár jeho podplácanie popiera
Zľava riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský a podnikateľ Zoroslav Kollár. Foto: TASR/koláž RTVS

Riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský sa necíti byť vinný a ak bude jeho argumentácia podložená dôkazmi, malo by sa to preukázať. Po štvrtkovom (11. 3.) výsluchu šéfa SIS to uviedla jeho obhajkyňa Eva Mišíková. Dodala, že keďže jej klient zatiaľ nebol pozbavený mlčanlivosti, vypovedal len o skutočnostiach, ktoré nie sú utajované.

Keďže bolo voči šéfovi SIS vznesené obvinenie, Mišíková zdôraznila, že je povinnosťou vyšetrovateľa zopakovať výsluchy svedkov tak, aby si mohli uplatniť právo na obhajobu.

Mišíková sa v piatok (12. 3.) dostavila na Prezídium Policajného zboru (PPZ) v Bratislave na úkon s klientom. Uviedla, že v jeho prípade nie sú žiadne dôvody na väzobné stíhanie.

„Dnes bude ešte jeden úkon, ktorý som včera namietala, že nebol vykonaný. Takže počkáme si na výsluch a na ďalší postup prokurátora. Pokiaľ by podávali návrh na vzatie do väzby, tam podľa môjho názoru nie sú žiadne dôvody väzby a ešte je otázka ďalšieho materiálneho znaku, a to dôvodnosti trestného konania,“ zdôraznila.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová zatiaľ nedostala žiadosť o pozbavenie povinnosti mlčanlivosti riaditeľa SIS. „Nemôžeme riadne uplatňovať právo na obhajobu vrátane listinných dôkazov, ktoré preukazujú, že na tomto konaní, ktoré je predmetom skutku, sa môj klient nijakým spôsobom nepodieľal. Ale nemôže tieto skutočnosti uvádzať vo svojej výpovedi, pokiaľ zbavený mlčanlivosti nebude,“ upozornila v tejto súvislosti Mišíková.

Podľa jej názoru mal vyšetrovateľ o zbavenie mlčanlivosti žiadať urgentne, pretože ide nielen o príslušníka SIS, ale o riaditeľa, ktorému sa dáva za vinu, že zneužil svoju právomoc.

Kollár obvinenia popiera

Podnikateľ Zoroslav Kollár popiera obvinenia, že by mal podplácať obvineného riaditeľa SIS, aby ho tajná služba nesledovala. Médiám to po Kollárovom piatkovom výsluchu na PPZ uviedol jeho obhajca Martin Berec. „My sme sa vyjadrili, že Pčolinského ani Borisa Beňu nepoznáme a nevieme si to vysvetliť. Ale nekomentovali sme ani výpovede. My sme ich dokonca ani nevideli, keďže nám ich vyšetrovateľ odmietol sprístupniť. Videli sme len uznesenie o vznesení obvinenia a iné dôkazy sme nevideli,“ povedal advokát. Kollára v súvislosti s podplácaním šéfa SIS polícia obvinila vo štvrtok (11. 3.).

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) oznámil, že sa k prebiehajúcim vykonávaným úkonom v prípade zadržaného a obvineného Pčolinského zatiaľ nebude vyjadrovať. „Informácie poskytne ÚŠP, až keď to procesná situácia umožní,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko