Na hlavný obsah

Rokovania o koaličnej kríze pokračujú, stretlo sa predsedníctvo Sme rodina

Stredajšie rozhovory vyvrcholia večernou koaličnou radou.

Rokovania o koaličnej kríze pokračujú, stretlo sa predsedníctvo Sme rodina
Na snímke predseda NR SR a predseda koaličného hnutia Sme Rodina Boris Kollár počas brífingu s novinármi po skončení rokovania koaličnej rady 3. marca 2021. Foto: TASR

V priestoroch Národnej rady SR zasadá predsedníctvo hnutia Sme rodina. Jeho členovia sa chcú dohodnúť na ďalšom postupe pri riešení aktuálnej koaličnej krízy. Stretnutie avizoval minulú stredu (3. 3.) predseda hnutia a predseda Národnej rady SR Boris Kollár.

Od vypuknutia koaličnej krízy prešiel už viac ako týždeň, predsedníctvo Sme rodina muselo pre karanténu niektorých svojich členov s vnútrostraníckymi rozhovormi počkať. Hnutie pripúšťa rekonštrukciu súčasnej vlády, nebude na nej ale trvať.

Podľa slov predsedu poslaneckého klubu Sme rodina Petra Pčolinského by stretnutie predsedníctva malo trvať zhruba dve hodiny. V hnutí sa zhodujú najmä na tom, že koaliční partneri sa správajú ako malé deti. „Určite budeme tlačiť na to, aby sme dnes toto vyriešili, pretože určite nie je dobré, aby sme ľudí otravovali nejakými politickými hádkami. Politici by sa nemali zaoberať sami sebou, ale tým, ako pomôžeme ľuďom,“ povedal Pčolinský pre Rádiožurnál vo vysielaní Rádia Slovensko. Zdôraznil, že ak majú byť predčasné voľby, tak budú a ak má byť menšinová vláda, tak bude. Oba scenáre ale považuje za najmenej pravdepodobné.

Riešenia by mohla priniesť koaličná rada

V stredu (10. 3.) ku koaličnej kríze zasadajú všetky poslanecké kluby. Strany SaS a Za ľudí žiadajú demisiu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO), SaS navyše presadzuje aj odstúpenie premiéra Igora Matoviča (OĽANO). Obe strany odmietajú predčasné voľby a hovoria o nutnosti rekonštrukcie vlády.

V hnutí OĽANO budú zrejme súhlasiť s výmenou ministra zdravotníctva len v prípade, že zo svojho postu odíde aj podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík, zmenu na poste predsedu vlády nepovažujú za potrebnú. Riešenie aktuálnej krízy by mohlo byť známe po rokovaní koaličnej rady, ktorá by sa mala stretnúť v stredu okolo šiestej večer.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko