Na hlavný obsah

Rusi budú mať kolektívnu imunitu do konca leta, očakáva Putin

Hovoril aj o svojich pocitoch po očkovaní prvou dávkou.

Rusi budú mať kolektívnu imunitu do konca leta, očakáva Putin
Vladimir Putin počas video konferencie. Za ním je nápis "Rusko - krajina možností". Foto: SITA/AP

Ak bude Rusko pokračovať v aktuálnom tempe očkovania, kolektívnu imunitu by malo dosiahnuť do konca leta. V nedeľu (28. 3.) to v televíznom rozhovore uviedol ruský prezident Vladimir Putin. Vtedy bude možné začať hovoriť aj o uvoľňovaní opatrení, uviedol.

Pre dosiahnutie tejto podmienky musia zdravotníci v Rusku zaočkovať 70 % dospelej populácie. „Ak pôjde (očkovanie) tempom ako teraz, myslím si, že na konci leta dosiahneme, musíme dosiahnuť, tento ukazovateľ,“ uviedol šéf Kremľa.

Ruský prezident hovoril aj o svojich pocitoch po tom, ako dostal prvú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Nemal vraj teplotu, bolelo ho ale miesto vpichu na ľavej ruke. „Ráno po očkovaní som sa zobudil a zdalo sa mi, že mi to trochu brní. Zobral som si teplomer, zmeral teplotu, bola normálna,“ opísal Putin v programe nazvanom „Moskva. Kremeľ. Putin“ v ruskej štátnej televízii Rossija 1. Samotné očkovanie ho nebolelo, len miesto vpichu je podľa neho doteraz trochu citlivé.

Očkovať sa nechal 23. marca bez prítomnosti novinárov. Kremeľ už skôr uviedol, že úmyselne neupresní, ktorú z troch ruských vakcín dostane. Putin tento postoj v rozhovore zopakoval. „Jednou z našich troch vakcín,“ oznámil s tým, že túto informáciu nemajú ani jeho spolupracovníci.

Zdravotníci v Rusku, kde žije približne 146 miliónov obyvateľov, od januára podali aspoň jednu dávku vakcíny šiestim miliónom ľudí, z ktorých štyri milióny osôb dostali dve dávky, napísala v nedeľu agentúra TASS. Putin predtým hovoril o nutnosti zrýchliť očkovanie v krajine, poznamenal server Kommersant. Zdravotníci používajú v boji proti koronavírusu ruské vakcíny Sputnik V a EpiVacCorona. Najnovšie sa má začať očkovať aj ruskou látkou CoviVac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet