Na hlavný obsah

Rusko kritizuje USA, že odmietli ponuku Putina na rozhovor s Bidenom

Moskva chcela zmierniť napätie medzi krajinami.

Rusko kritizuje USA, že odmietli ponuku Putina na rozhovor s Bidenom
Zľava ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Spojené štáty odmietli ponuku Vladimira Putina usporiadať verejný rozhovor s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Uviedlo to v pondelok (22. 3.) ruské ministerstvo zahraničia, ktoré týmto krokom chcelo zmierniť napätie vyvolané nedávnymi výrokmi šéfa Bieleho domu.

V televíznom rozhovore, ktorý odvysielali minulú stredu (17. 3.), dostal Biden otázku, či si myslí, že je ruský prezident zabijak, na čo odpovedal „áno“. Krátko predtým americké úrady odtajnili spravodajské hodnotenie, podľa ktorého Putin povolil operácie na pomoc Donaldovi Trumpovi v amerických prezidentských voľbách v novembri minulého roka. Šéf Bieleho domu v súvislosti s tým poznamenal, že Putin „za to zaplatí“.

Putin neskôr v nadväznosti na Bidenove slová poukázal na americkú históriu, zhodenie atómových bômb na japonské mestá Hirošima a Nagasaki, zabíjanie domorodého obyvateľstva a otroctvo, pričom argumentoval tým, že USA trpia bolestivým odkazom dejín.

Na otázku novinárov, či akceptuje Putinovu ponuku na telefonát, Biden odvetil: „Som si istý, že sa o tom niekedy porozprávame.“

„Premeškali sme ďalšiu príležitosť nájsť cestu z patovej situácie vo vzťahoch medzi Ruskom a USA, ktorú spôsobil Washington,“ uviedol vo vyhlásení ruský rezort diplomacie s tým, že „zodpovednosť za to leží výlučne na pleciach Spojených štátov“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet