Na hlavný obsah

Ruský cenzúrny úrad obmedzuje twitter

Vyčíta mu zakázaný obsah.

Ruský cenzúrny úrad obmedzuje twitter
Ilustračná snímka-Twitter. Foto: TASR/AP

Ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor v stredu (10. 3.) oznámil obmedzenie sociálnej siete twitter v krajine. Urobí tak spomalením rýchlosti tejto platformy. To sa dotkne všetkých mobilných zariadení a polovice stolových počítačov, informujú ruské médiá.

Roskomnadzor viní Twitter z toho, že zo svojich stránok opakovane neodstránil zakázaný obsah, ako mu ukladá ruský zákon. Pohrozil, že by sieť mohol zablokovať úplne. Medzi zakázané príspevky cenzúrny úrad počíta napríklad informácie o samovraždách, detskej pornografii alebo drogách. Úrad kvôli tomu platforme už skôr pohrozil pokutami.

Twitter sa zatiaľ k opatreniam nevyjadril, podotkla agentúra Reuters. Zároveň pripomenula, že americké sociálne siete, vrátane twitteru, v Rusku radi využívajú priaznivci opozičného lídra Alexeja Navaľného.

Tento krok prichádza v čase rastúceho napätia okolo západných sociálnych sietí v Rusku, ktoré Moskva viní z toho, že nedodržiavajú ruské zákony a diskriminujú ruské médiá. Úrady sa preto už nejaký čas snažia pôsobenie sociálnych sietí a prevádzkovateľov internetových stránok v krajine regulovať.

Ruskí zákonodarcovia nedávno schválili zákony, ktoré cenzúrnemu úradu okrem iného dávajú právo čiastočne alebo úplne blokovať internetové platformy, ak sa na ruskom území dopúšťajú cenzúry či „diskriminácie ruských médií“. Rusko zároveň zvýšilo pokuty pre sociálne siete a webové stránky, ak „ak porušia práva ruských občanov na internete, a to vrátane cenzúry ruských médií.“

Zákonodarcovia zároveň uložili sociálnym sieťam povinnosť zbavovať sa nezákonného obsahu, vrátane informácií vyjadrujúcich „neúctu k štátu“ či výzvy na nepovolené protesty. Moskve sa tiež nepáči, že sa Twitter pred časom uchýlil k označovaniu niektorých médií ako „médií prepojených so štátom.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet