Na hlavný obsah

Samospráva aj sudcovia sú proti plánovanému zrušeniu súdu v Čadci

Občania by museli cestovať do iných miest.

Samospráva aj sudcovia sú proti plánovanému zrušeniu súdu v Čadci
Okresný súd v Čadci. Foto: RTVS

Ministerstvo spravodlivosti pripravuje zmenu súdnej mapy. Počty a rozloženie súdov by sa mali vrátiť do stavu z roku 1996. Ministerstvo argumentuje zrýchlením konaní, lepšou efektivitou a vyššou transparentnosťou. Mnohé súdy však s novou mapou nesúhlasia. Jedným z nich je aj Okresný súd v Čadci. Zámer kritizujú sudcovia, samospráva, aj nespokojní občania.

„Keď sme sa dozvedeli, že okresný súd by mal byť zrušený, alebo že by malo byť obmedzené jeho fungovanie, už 1. decembra sme písali pani ministerke, že okresné mesto ako je Čadca a celý spádový región, ktorý má 100 000 obyvateľov, okresný súd potrebuje,“ povedal primátor Čadce Milan Gura pre televízny regionálny magazín RTVS Regina.

Pripomína, že súd v rôznych podobách funguje už od roku 1859 a svoj okresný súd majú aj ostatné regióny ako Orava, Liptov či Turiec. „Ale Kysuce majú byť tie, ktoré prídu o inštitúciu okresného súdu.“ Hneď ako to pandemická situácia dovolí, plánuje spustiť petíciu za zachovanie súdu v jeho súčasnej podobe. To isté požadujú aj všetci zamestnanci a sudcovia. Jeho zrušenie považujú za nesystémové a kontraproduktívne.

„Zrušenie tohto súdu sa nestotožňuje s tým, čo je uvedené v návrhu súdnej mapy. A to, že sa vraciame pred rok 1996. Ministerstvo argumentuje tým, že je dobrá dostupnosť do Žiliny, s čím my nesúhlasíme. Špecifickými prípadmi Okresného súdu Čadca sú najmä vlastnícke spory, kedy je veľa účastníkov. Niekedy desiatky až stovky čo sa týka jedného pozemku. Ide najmä o staršie osoby, neviem si predstaviť, ako budú dochádzať do Žiliny,“ vysvetľuje zástupca pléna sudcov Okresného súdu Čadca Michal Mravec.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravilo regionálne štúdio RTVS v Banskej Bystrici:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny