Na hlavný obsah

Samovražedný útok na Kvetnú nedeľu. Pri indonézskej katedrále zranili 14 ľudí

K výbuchu došlo v čase, keď sa v chráme skončila bohoslužba.

Samovražedný útok na Kvetnú nedeľu. Pri indonézskej katedrále zranili 14 ľudí
Policajt stráži miesto neďaleko katedrály, kde došlo k útoku. Foto: SITA/AP

Samovražedný bombový útok, pri ktorom v nedeľu (28. 3.) pred rímskokatolíckou katedrálou v indonézskom meste Makasar utrpelo zranenia 14 ľudí, spáchali dve osoby. Oznámila to miestna polícia, informuje agentúra DPA.

„Páchatelia boli dvaja. Stále pracujeme na identifikácii častí tiel nájdených na mieste činu. Je pravdepodobné, že jedným zo samovražedných útočníkov bola žena,“ povedal hovorca polície provincie Južné Sulawesi.

Cez bránu vedúcu ku katedrále v provinčnej metropole sa pokúsili prejsť dvaja ľudia na motocykli, keď ich zastavili členovia ochranky, uviedol hovorca národnej polície, podľa ktorého pri následnom výbuchu utrpelo zranenia 14 ľudí vrátane troch strážcov.

Katolícky kňaz Wilhelmus Tulak, ktorý slúžil omšu na sviatok Kvetnej nedele, novinárom podľa agentúry AP povedal, že zhromaždených veriacich vystrašil zvuk silného výbuchu, keď sa práve bohoslužba skončila. Polícia uviedla, že v čase explózie vychádzali ľudia z chrámu a medzi zranenými sú aj štyria veriaci.

Indonézsky prezident Joko Widodo útok odsúdil ako „teroristický čin“ a oznámil, že nariadil polícii, aby dôkladne vyšetrila, z akej skupiny páchatelia pochádzali.

K odsúdeniu sa pripojila aj Indonézska rada moslimských učencov. Jej podpredseda Anwar Abbas vo vyhlásení zdôraznil, že išlo o „ohavný čin, ktorý je v rozpore s princípmi akéhokoľvek náboženstva“. Súčasne vyzval úrady, aby vypátrali jeho organizátorov.

Indonézia bojuje proti militantom od bombových útokov na ostrove Bali, pri ktorých v roku 2002 zahynulo 202 ľudí, prevažne zahraničných turistov. Útoky na cudzincov v posledných rokoch z veľkej časti vystriedali menšie a menej smrtiace útoky zamerané proti vláde, polícii, protiteroristickým jednotkám a ľuďom, ktorých militanti považujú za neveriacich, približuje AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet