Na hlavný obsah

Sarkozy je vinný, bývalý prezident Francúzska ide do väzenia

Je usvedčený z korupcie.

Sarkozy je vinný, bývalý prezident Francúzska ide do väzenia
Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy na súde. Foto: SITA/AP

Parížsky súd v pondelok (1. 3.) uznal francúzskeho exprezidenta Nicolasa Sarkozyho vinným z korupcie a uložil mu trojročný trest, z toho jeden rok nepodmienečne. Súd uviedol, že Sarkozy bude mať možnosť požiadať o odpykanie trestu doma s elektronickým náramkom.

Šesťdesiatšesťročný Sarkozy je podľa agentúry Reuters druhým francúzskym prezidentom usvedčeným z korupcie v novodobej histórii krajiny po Jacquesovi Chiracovi.

Sarkozy čelil niekoľkým obvineniam už v minulosti a ďalší proces ho čaká už tento mesiac. Pred súdom má stáť v kauze označovanej ako Bygmalion pre podozrenie z ilegálneho financovania prezidentskej volebnej kampane v roku 2012. Súd pre vyšetrovanie závažnej trestnej činnosti (PNF) tiež 15. januára oznámil, že Sarkozyho vyšetruje v súvislosti s jeho poradenskou činnosťou v Rusku.

Sarkozy sa počas piatich rokov svojej vlády stal z politickej hviezdy jedným z najmenej populárnych prezidentov francúzskej piatej republiky. V boji o druhé funkčné obdobie prehral so socialistom Francoisom Hollandom. Z politiky odišiel v roku 2016.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet