Na hlavný obsah

Šarlatán sa nedostal do užšej oscarovej nominácie, najviac ich má film Mank

V kategórii najlepšia réžia sú prvý raz nominované dve ženy.

Šarlatán sa nedostal do užšej oscarovej nominácie, najviac ich má film Mank
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) zverejnila v pondelok (15. 3.) nominácie na svoje výročné ceny — Oscary. Najviac nominácií, desať, získal biografický film Mank v réžii Davida Finchera. Ten vo svojom počine rozpráva príbeh scenáristu kultového filmu Občan Kane Hermana Mankiewicza, ktorého stvárnil držiteľ Oscara Gary Oldman.

Česko-írsko-poľsko-slovenský film Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandovej, ktorého koproducentom je aj RTVS, nebude bojovať o Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film. Po tom, čo sa vo februári dostal do užšieho výberu 15 titulov, oznámila AMPAS päticu finalistov, v ktorej dráma o liečiteľovi Jánovi Mikoláškovi nie je.

V kategórii najlepšia réžia boli po prvý raz v dejinách Oscarov nominované dve ženy – Emerald Fennellová z Británie a Chloé Zhao (Čao Tching) z Číny. Doteraz v tejto kategórii za 93 rokov nominovali len päť žien, pripomína agentúra AP.

V poradí 93. ročník udeľovania Oscarov sa uskutoční v kalifornskom Los Angeles 26. apríla, teda o dva mesiace neskôr ako zvyčajne. Dôvodom oneskorenia je pandémia koronavírusu.

Najlepší film:

Najlepšia réžia:

Najlepší herec v hlavnej úlohe:

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe:

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe:

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe:

Najlepší cudzojazyčný film:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet