Na hlavný obsah

SaS nevidí dôvod odovzdať ministerstvo: Hlavným motívom Matovičových návrhov je pomsta

Premiérovi nejde o krajinu, tvrdia liberáli.

SaS nevidí dôvod odovzdať ministerstvo: Hlavným motívom Matovičových návrhov je pomsta
Na snímke minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Foto: TASR

Koaličná SaS oceňuje krok Igora Matoviča (OĽANO) odstúpiť z postu predsedu vlády, ktorý otvára priestor na ďalšie rokovania. Avšak strana, ako uvádza v stanovisku, nebude súhlasiť s návrhmi, „ktorých hlavným motívom je očividne osobná pomsta.“

Všetci už dlhé mesiace vidia, že Igor Matovič nie je spôsobilý viesť vládu, a preto žiadame jej rekonštrukciu na pôdoryse dnešnej koalície, ktorá je definovaná v koaličnej zmluve. Preto nevidíme žiaden dôvod odovzdávať fungujúce a kvalitne vedené ministerstvo,“ tvrdia predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia Branislav Gröhling a Karol Galek.

Aby som premiérovi uľahčil odchod z vlády, ponúkol som aj svoj odchod. Táto ponuka stále platí. Ak by však Igor Matovič viedol niektoré z existujúcich ministerstiev patriace OĽANO, moja ponuka je logicky bezpredmetná. Rovnako sme ochotní diskutovať o zámene predsedníctva v zdravotníckom výbore za predsedníctvo v inom parlamentnom výbore,“ uviedol Sulík.

Podľa SaS požiadavka na odchod Márie Kolíkovej, Juraja Šeligu (obaja Za ľudí), Jany Bittó Cigánikovej (SaS) aj Sulíka potvrdzuje, že „premiér rieši osobné animozity a nejde mu o krajinu.“

Strana zopakovala, že ak do stredy (24. 3.) nepríde k dohode, ministri za SaS (Sulík, Gröhling a Ivan Korčok) podajú demisiu a strana opustí koalíciu.

Premiér Matovič v nedeľu (21. 3.) uviedol, že je ochotný odísť zo svojej funkcie pod podmienkou, že vládu opustia minister hospodárstva Sulík a ministerka spravodlivosti Kolíková, post podpredsedu parlamentu Šeliga a Bittó Cigániková sa vzdá postu predsedníčky zdravotníckeho výboru. SaS tiež má odovzdať jedno z troch ministerstiev hnutiu OĽANO. Sám Matovič by členom vlády ostal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko