Na hlavný obsah

Šesť ľudí, ktorí mali mať juhoafrickú mutáciu, ju nemá. Zistili ju v iných vzorkách

Mutácia sa zrejme na Slovenku voľne nešíri.

Šesť ľudí, ktorí mali mať juhoafrickú mutáciu, ju nemá. Zistili ju v iných vzorkách
Testovanie na koronavírus. Foto: TASR

Šesť ľudí, ktorým mala byť zistená juhoafrická mutácia koronavírusu, ju nemá. Variant našli v šiestich iných vzorkách. Všetci pozitívne testovaní majú cestovateľskú anamnézu.

Neplatí teda, že mutácia sa našla aj u ľudí, ktorí neboli v zahraničí. Ministerstvo ešte v nedeľu (7. 3.) informovalo o prvých potvrdených prípadoch juhoafrickej mutácie na Slovensku, pričom preukázať sa mala tiež u osôb po návrate z Ukrajiny, Nemecka, ale aj takých, ktoré sa mali nakaziť na Slovensku.

„Z dôvodu aktualizácie informácie od kolegov zo Slovenskej akadémie vied, upresňujeme fakty k osobám, u ktorých sa identifikoval juhoafrický variant koronavírusu. Všetky osoby, u ktorých sa identifikovala juhoafrická mutácia koronavírusu, majú cestovateľskú anamnézu, boli v domácej izolácii a v tejto chvíli sa nedokázalo šírenie tejto mutácie vírusu na území Slovenska,“ informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Dodala, že Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave eviduje ženu, ktorá sa vrátila z dovolenky v Tanzánii a Zanzibare. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave zaznamenal ženu, ktorá sa vrátila z Turecka, taktiež dvoch mužov a jednu ženu, ktorí sa vrátili z Tanzánie. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Žiline registruje muža, ktorý sa vrátil zo Zanzibaru.

Informácie k siedmej pozitívnej vzorke sa nemenia, žena prišla zo Zanzibaru, registruje ju Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko