Na hlavný obsah

Severná Kórea odpálila do Japonského mora dve balistické rakety

Japonsko takýto čin dôrazne odsudzuje.

Severná Kórea odpálila do Japonského mora dve balistické rakety
Severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Severná Kórea vo štvrtok (25. 3.) skoro ráno miestneho času odpálila dve balistické rakety. Tvrdí to japonský premiér Jošihide Suga a informujú svetové agentúry. Ide o prvé raketové testy, ktoré Pchjongjang vykonal od januárového nástupu Joea Bidena do funkcie prezidenta USA.

Rezolúcia OSN severokórejskému režimu pre jeho jadrový zbrojný program zakazuje testy balistických rakiet. Velenie amerických síl v Tichom oceáne v reakcii na skúšku uviedlo, že jasne ukazujú hrozbu, akou je severokórejský zbrojný program pre svojich susedov aj medzinárodné spoločenstvo.

V deň, keď zažali olympijskú pochodeň

Japonský premiér Jošihide Suga uviedol, že Tokio takýto čin „dôrazne odsudzuje“, uvádza DPA. „Odpal (rakiet) ohrozuje mier a stabilitu našej krajiny i regiónu, pričom bol zjavným porušením rezolúcií Bezpečnostnej Rady OSN,“ zdôraznil.

Juhokórejská armáda informovala, že strely boli vypálené z provincie Južný Hamgjong. Podľa vyhlásenia japonského ministerstva obrany odpálila KĽDR prvú z nich v stredu o 23.06 h SEČ a druhú krátko pred 23.30 h SEČ, uvádza DPA. Rakety prekonali vzdialenosť asi 420 a 430 kilometrov, Japonská vláda uviedla, že podľa všetkého nepoškodili žiadnu loď ani lietadlo. Severná Kórea skúšky vykonala v deň, keď v Japonsku odštartovala štafeta s olympijskou pochodňou k tohtoročným letným hrám v Tokiu.

Členovia juhokórejskej Národnej bezpečnostnej rady dali pre kroky Pchjongjangu najavo hlboké znepokojenie, uviedla kancelária juhokórejského prezidenta.

V regióne bola delegácia z USA

Počas minulého víkendu Severná Kórea skúšobne odpálila dve rakety krátkeho doletu smerom k Číne, informovali v stredu (24. 3.) vysokopostavení predstavitelia americkej vlády. Bidenova administratíva sa o kontakt s Pchjongjangom pokúsila, ten ale takúto snahu označil za „lacný trik“.

K víkendovému odpalu došlo krátko po spoločných vojenských cvičeniach USA s Južnou Kóreou, a tiež po návšteve ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena a ministra obrany USA Lloyda Austina v regióne. Blinken a Austin minulý týždeň navštívili Japonsko aj Južnú Kóreu, pričom diskutovali o bezpečnostnej spolupráci v oblasti, ktorú ohrozuje najmä práve KĽDR

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet