Na hlavný obsah

Silným mrazom v Texase podľahlo dvakrát viac ľudí, ako sa predpokladalo

Štát súčasne s mrazmi trápil aj výpadok elektrickej energie.

Silným mrazom v Texase podľahlo dvakrát viac ľudí, ako sa predpokladalo
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Najmenej 111 obyvateľov Texasu zomrelo dôsledkom februárového extrémne chladného počasia a s ním súvisiacich niekoľkodňových výpadkov elektrického prúdu. Uvádza to aktualizovaná bilancia ministerstva zdravotníctva druhého najľudnatejšieho štátu USA. Úrad tak mesiac po „zimnej búrke“ počet obetí zdvihol skoro na dvojnásobok.

Do štvrtka (25. 3.) predstavovala oficiálna bilancia 57 obetí. Denník The Texas Tribune predpokladá, že štatistika pravdepodobne ďalej narastie, pretože niektoré okresy, vrátane husto obývaného Tarrant County, ešte žiadne úmrtia spojené s vlnou mrazivého počasia nenahlásili.

Texas aj okolité štáty zasiahli v polovici februára tohto roku tuhé mrazy vyvolané prílivom arktického vzduchu. Región zvyknutý na mierne zimy náhle pokryl sneh a ľad a teploty klesali aj na storočné minimá. Vzhľadom na podobu miestnej rozvodnej siete Texas postihol aj jeden z najhorších výpadkov dodávok elektriny v dejinách USA, okrem toho vo veľkom popraskalo vodovodné potrubie. V istých momentoch boli bez elektriny milióny domácností, teploty vnútri domov sa dostávali pod bod mrazu.

Najviac obetí je z Houstonu

Väčšina zo 111 hlásených úmrtí je spájaná s podchladením, ďalšie s dopravnými nehodami, otravou oxidom uhoľnatým, zlyhaním lekárskych prístrojov, ako aj s požiarmi. Najviac obetí eviduje okres Harris County zahŕňajúci najľudnatejšie texaské mesto Houston. Pre zimnú búrku tam malo zahynúť najmenej 31 ľudí.

Oficiálna bilancia februárových mrazov tak od štvrtka prekonala bilanciu pripísanú hurikánu Harvey z roku 2017. Vyčíňanie hurikánu si vtedy vyžiadalo 68 obetí.

Obete extrémne chladného počasia evidujú aj v iných amerických štátoch. Ide napríklad o Oklahomu, Arkansas, Alabamu, Tennessee či Kentucky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet