Na hlavný obsah

Situácia v Arménsku ostáva napätá, protestujúci vtrhli do sídla vlády

Premiér čelí výzvam na odstúpenie po vojne o Náhorný Karabach.

Situácia v Arménsku ostáva napätá, protestujúci vtrhli do sídla vlády
Na snímke protestujúci v Jerevane držia vlajky Arménska (vľavo) a Náhorného Karabachu.

Dav odporcov arménskeho premiéra Nikolu Pašinjana v pondelok 1. marca vtrhol do vládnej budovy v centre Jerevanu, informovala agentúra Ria Novosti. Protestujúci hlasno skandovali a žiadali Pašinjanovu rezignáciu, neskôr miesto opustili.

Do budovy sa podľa agentúry Interfax podarilo dostať niekoľkým desiatkam demonštrantov. Protest organizovaný mládežníckym spolkom jednej z opozičných strán sa odohral v hale v prízemí, kde sú kancelárie viacerých ministerstiev. Protestujúci vyzývali ich zamestnancov, aby sa odmietli zúčastniť na schôdzi Pašinjanových priaznivcov.

„Chceme Pašinjanovu rezignáciu. Svojou akciou sme ukázali, že pre nás neexistujú zatvorené dvere a že sa môžeme dostať do ľubovoľnej vládnej budovy,“ povedal podľa Interfaxu jeden z účastníkov. Večer miestneho času sa má v Jerevane konať pravidelná demonštrácia opozície požadujúca premiérovo odstúpenie.

Pašinjan čelí výzvam na rezignáciu pre porážku v minuloročnej krátkej vojne o Náhorný Karabach. Kritici ho obviňujú, že sa dopustil vlastizrady, keď podpísal dohodu s Azerbajdžanom, ktorá znamenala nielen pokoj zbraniam, ale tiež odstúpenie časti sporného územia v prospech Baku.

Arménskej armáde vtedy hrozil debakel, požiadala preto šéfa vlády, aby prijal podmienky prímeria dojednané ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktoré pre Jerevan znamenali značné územné straty.

Na snímke arménsky premiér Nikol Pašinjan.Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Arménska armáda 25. februára Pašinjana vyzvala, aby aj s celou vládou odstúpil. Požiadavku podporila opozícia, sám Pašinjan snahu označil za vojenský prevrat, odstúpiť odmietol a požiadal prezidenta Armena Sarkisjana, aby odvolal náčelníka armádneho generálneho štábu. Prezident však Pašinjanovu požiadavku zamietol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet