Na hlavný obsah

Školy majú od pondelka nový režim. Prednosť majú deti rodičov, ktorí musia byť v práci

Zmeny sa týkajú materských škôl a prvého stupňa základných škôl.

Školy majú od pondelka nový režim. Prednosť majú deti rodičov, ktorí musia byť v práci
V meste Trebišov otvorili od pondelka 8. marca základné školy na prvom stupni a školské kluby prednostne pre žiakov, ktorí sú deťmi zamestnancov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce alebo ktorým podmienky neumožňujú prístup k dištančnému vzdelávaniu. Foto: TASR

Od pondelka (8. 3.) platia nové pravidlá prezenčnej výučby. Prednosť v materských školách a na prvom stupni základných škôl dostávajú deti rodičov, ktorí nemôžu pracovať z domu. Ministerstvo školstva pripravilo pre zriaďovateľov a riaditeľov manuál, ktorý im má pomôcť zorientovať sa v aktuálnych nariadeniach.

V nezmenenom režime ostáva prezenčná formy vyúčby pre končiace stredoškolské ročníky, stredné zdravotnícke školy a pre skupiny piatich žiakov plus jeden učiteľ v prípade, že žiaci nemajú prístup k dištančnému vzdelávaniu.

Rodičia sa preukážu čestným vyhlásením

Novinkou v pravidlách je uprednostnenie detí zamestnancov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce. „Rodičia (zákonní zástupcovia) budú preukazovať túto skutočnosť čestným vyhlásením,“ uviedol pre TASR odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Rovnaké pravidlá platia aj pre prvý stupeň základných škôl. Rodičia alebo zákonní zástupcovia budú musieť svoju povinnosť chodiť do práce preukázať čestným vyhlásením. Podmienkou pre návštevu školy je aj negatívny výsledok testu na koronavírus jedného zákonného zástupcu dieťaťa.

Druhou zmenou je, že ministerstvo školstva umožní otvoriť prezenčné vzdelávanie na prvom stupni základných škôl aj pre žiakov, ktorým podmienky neumožňujú prístup k dištančnému vzdelávaniu v prípade, že o tom rozhodne riaditeľ/zriaďovateľ školy. Obe zmeny sú upravené v rozhodnutí ministra školstva s účinnosťou od 8. marca.

Ministerstvo školstva vyzýva riaditeľov, aby v spolupráci so zriaďovateľom zvážili využitie svojej právomoci otvoriť prezenčnú výučbu aj pre ďalšie deti a žiakov. A to v prípade, že im to umožňujú personálne a priestorové podmienky, epidemiologická situácia v danej lokalite a v súlade s bezpečnostnými a ochrannými opatreniami. Rozhodnutie ministra školstva platí do 21. marca.

Špeciálne materské a základné školy a materské školy alebo základné školy pri zdravotníckych zariadeniach pokračujú v doterajšom režime, teda žiaci sa v nich učia prezenčne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko