Na hlavný obsah

Skúška Sputnika V na myšiach a morčatách dopadla úspešne

Skúškou bezpečnosti sa zisťovali potenciálne nežiaduce prímesi z výroby.

Skúška Sputnika V na myšiach a morčatách dopadla úspešne
Na snímke zverolekár Miroslav Ryzner z referátu biologických skúšok na zvieratách v miestnosti, kde chovajú myši, ktoré môžu byť neskôr použité pri skúškach vakcín. Foto: TASR

Testovanie ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V v Šarišských Michaľanoch prebiehalo na piatich myšiach a dvoch morčatách, skúška trvala sedem dní, za celé pozorované obdobie sa neprejavili žiadne prejavy toxicity, zvieratá nestratili na hmotnosti a žiadne z nich neuhynulo. V utorok (16. 3.) to uviedol Miroslav Ryzner z referátu biologických skúšok na zvieratách spoločnosti Imuna Pharm.

Skúškou bezpečnosti sa zisťovali potenciálne nežiaduce prímesi z výroby.„Skúška dopadla s vyhovujúcim výsledkom,“ dodal Ryzner. Na skúšku neškodnosti použili 14 ampuliek Sputnika V. „Táto skúška skončila s vyhovujúcim výsledkom podľa liekopisov na abnormaltoxicity,“ konštatoval.

Imuna Pharm zatiaľ nemá informáciu, kam sa bude ruská vakcína ďalej prepravovať. Priestory spoločnosti a skladovacie podmienky preveria audítori z Ruska. Spoločnosť je na ďalšie distribuovanie vakcíny pripravená.

Na Slovensko prišlo 1. marca 200 000 dávok ruskej očkovacej látky. Vtedajší minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) udelil výnimku na používanie v Európskej únii neregistrovanej vakcíny. Do leta by mali na Slovensko prísť dva milióny dávok Sputnika V.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko