Na hlavný obsah

Slovenskí vedci dokončili PCR test na juhoafrický variant, štátu venujú 8 000 kusov

Mutácia si už podľa Čekana na Slovensku vyberá svoje obete.

Slovenskí vedci dokončili PCR test na juhoafrický variant, štátu venujú 8 000 kusov
Na snímke biochemik Pavol Čekan počas stretnutia vedcov a odborníkov k epidemickej situácii na Slovensku na Úrade vlády SR. Foto: TASR

Slovenským vedcom z firmy MultiplexDX a z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) sa podarilo spoločne dokončiť nový Multivariant PCR test. Ten dokáže zachytiť a rozlíšiť juhoafrický variant od britského, československého, aj pôvodného čínskeho. Vo štvrtok (11. 3.) vyskladnia 8 000 kusov týchto testov pre použitie na Úrade verejného zdravotníctva SR a v regionálnych úradoch verejného zdravotníctva.

„Nič za to nechceme, len nech sa pretestujú vzorky na Slovensku a vieme na čom sme,“ skonštatoval šéf firmy MultiplexDX, biochemik Pavol Čekan. Situáciu na Slovensku označil za veľmi zlú. „Juhoafrický variant už neklope na dvere, ale s gráciou jemu vlastnou si vyberá na Slovensku svoje obete.“

Cieľom úsilia vedcov je čo najskôr zachytiť ľudí s juhoafrickým variantom a izolovať ich. Čekan upozorňuje, že v prípade nečinnosti by mohla táto nová „epidémia v pandémii“ narásť do nekontrolovateľných rozmerov.

Vedec, ktorý sa tiež zúčastnil niekoľkodňových rokovaní s predsedom vlády Igorom Matovičom (OĽANO) o možných riešeniach pandemickej situácie dodal, že mu je úplne jedno, či za aktuálnu situáciu môže pandemická únava, otvorené školy alebo zlý manažment pandémie. „Viem, že 3 600 PCR pozitívnych testov sa rovná viac než sto mŕtvym o 3 týždne. Toto je naozaj hrozné. Jediné, čo sme my schopní spraviť v tejto chvíli je, že sa zameriame na odborné veci a na to, čo vieme najlepšie,“ dodal.

Doplnil tiež, že nové testy už pomohli aj vedcom z Biomedicínskeho centra SAV, ktorí overovali správnosť výsledkov sekvenovania niektorých vzoriek podozrivých na juhoafrický variant. Tým sa podarilo zistiť, že vzorky boli priradené k zlým ľuďom. Ministerstvo zdravotníctva na základe týchto výsledkov informovalo, že vírus sa na Slovensku nešíri a všetci ľudia, u ktorých sa juhoafrický variant potvrdil, si ho so sebou priniesli zo zahraničia a boli v domácej izolácii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko