Na hlavný obsah

Slovensko bude mať lepší prehľad o výskyte mutácií

So sekvenovaním už začal aj Úrad verejného zdravotníctva.

Slovensko bude mať lepší prehľad o výskyte mutácií
Na snímke výskumníčky ÚVZ pri sekvenácii pozitívnych vzoriek v laboratóriu. Foto: ÚVZ SR

K zvýšeniu kapacity sekvenovania pozitívnych vzoriek prispeje najnovšie aj Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, informovala jeho hovorkyňa Daša Račková. So sekvenovaním sa od štvrtka (25. 3.) začalo aj v jeho laboratóriách. Doteraz sa tejto činnosti venovali len v Biomedicínskom centre Slovenskej akadémie vied (SAV) a vo Vedeckom parku Univerzity Komenského v Bratislave.

Sekvenovanie je dôležité, pretože umožňuje získať lepší obraz o výskyte rôznych mutácií koronavírusu na Slovensku a tiež sledovať, ako sa vírus mení. „Sekvenovacie kapacity sa budú ďalej navyšovať,“ ubezpečuje úrad. Aktuálne plánujú laboratóriá sekvenovať minimálne 96 pozitívnych vzoriek týždenne. Vzorky budú pochádzať z rôznych častí Slovenska, aby sa na základe výsledkov dal zhodnotiť celoslovenský stav rozšírenia rôznych variantov.

K laboratóriám ÚVZ by sa mal v dohľadnom čase pridať aj Vedecký park Univerzity Komenského v Martine a Veterinárny ústav vo Zvolene. „Kapacita sa tak môže navýšiť na 1 000 pozitívnych vzoriek sekvenovaných týždenne,“ dodávajú hygienici.

„Informácie o mutáciách a ich výskyte sú, predovšetkým, dôležité z epidemiologického hľadiska. Sekvenačné dáta však majú aj vedecký význam. Sledujeme evolúciu vírusu, dokážeme posúdiť vplyv mutácií na účinnosť vakcín či správnosť diagnostických súprav pre PCR diagnostiku,“ vysvetlil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Sledovanie mutácií môže zároveň pomôcť aj pri ďalších odhadoch vývoja pandémie a ovplyvniť zavádzanie rôznych opatrení. Odborníkom môže dať sekvenácia aj odpovede na otázky – napríklad v prípade ľudí, ktorí sa infikovali po podaní vakcíny, infikovali sa viacnásobne alebo mali neobvykle dlhý priebeh ochorenia. „V ich prípade sledujeme, ako sa vírus v ich tele mení v priebehu infekcie,“ dodáva ÚVZ.

Na dôslednejšie sekvenovanie pozitívnych vzoriek, najmä u ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia, vyzývali aj vedci, ktorí sa pred viac ako mesiacom stretli s premiérom Igorom Matovičom (OĽANO). Upozornili, že nekontrolovateľné šírenie juhoafrickej mutácie by mohlo mať za dôsledok v podstate vznik novej epidémie. Už vtedy pripomenuli, že Európska komisia odporúča sekvenovať aspoň 5 % všetkých pozitívnych vzoriek, čo na Slovensku predstavuje približne 500 sekvenácií týždenne. O rozšírenie kapacít žiadala aj prezidentka Zuzana Čaputová ešte bývalého ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko