Na hlavný obsah

Slovensko sa vzdalo troch miliónov vakcín od Pfizeru

Má však potvrdených dodatočných 3,4 milióna dávok.

Slovensko sa vzdalo troch miliónov vakcín od Pfizeru
Zdravotná sestra pripravuje vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer-BioNTech. Foto: TASR/AP

Slovensko sa vzdalo troch miliónov vakcín od Pfizeru. Na otázku, prečo sa tak štát rozhodol, hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová neodpovedala. Za ministerstvo však ubezpečila, že v rámci druhého kontraktu má Slovensko potvrdených dodatočných 3,4 milióna vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech, ktoré majú prísť od apríla do decembra tohto roka. „Tieto vakcíny sú nad rámec pôvodného kontraktu 2,4 milióna očkovacích dávok,“ uviedla Eliášová pre agentúru SITA.

O tom, že sa Slovensko vzdalo troch miliónov vakcín od Pfizeru, informoval v pondelok (15. 3.) spravodajský portál HNonline. Ešte v decembri Slovensko pri ponuke od Pfizeru objednalo všetky ponúknuté dávky v objeme 2,4 milióna. Keď Európska únia rokovala o ďalších 200 mil. dávkach, z ktorých si Slovensko opäť mohlo uplatniť ďalších 2,4 milióna, padlo rozhodnutie o krátení amerického Pfizeru. Stalo sa tak približne v čase, keď krajina pripustila nákup neregistrovanej ruskej vakcíny Sputnik V.

Pfizer Slovensko pre HN potvrdil, že Slovensko si z druhého balíka uplatnilo len 600 000 dávok, teda štvrtinu. „Keďže z nasledujúcich dodávok už Slovensko neobjednalo plné množstvá, je predpoklad, že dodávky do SR budú voči iných krajinám EU významne nižšie. V zásade však platí, že pri využití plných kapacít dodávky vakcíny Comirnaty môžu byť pre krajiny v druhom štvrťroku tohto roka až strojnásobené voči prvému kvartálu,“ uviedol Miroslav Lednár z Pfizeru.

V tomto prípade sa tak Slovensko vzdalo nároku na 1,8 milióna dávok. Zároveň si Slovensko neuplatnilo žiaden podiel z opcie a vzdalo sa tak 1,2 miliónového kontraktu. Spolu sa tak Slovensko zatiaľ vzdalo od Pfizeru dodávok v objeme 3 miliónov. Exminister zdravotníctva Marek Krajčí k objednávke 600 000 vakcín z 2,4 milióna možných pre HN povedal, že „toto množstvo odporučilo konzílium odborníkov“.

Zároveň naznačil, že pôvodné dodávky sa urýchlia a navýšia. „Množstvo vakcín od Pfizer/BioNTech na druhý kvartál však bolo vďaka ústretovosti navýšené na maximálne možný odber,“ uviedol. V súvislosti so Sputnikom odkázal, že o ruskej vakcíne „sa začalo uvažovať vo februári, vzhľadom na vážnu epidemickú situáciu v krajine, keď začali vážne vypadávať zakontrahované vakcíny cez VO EK,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko