Na hlavný obsah

Sme rodina sa ku kríze vyjadrí po vyhlásení SaS, Za ľudí sa dohodne na predsedníctve

Podľa opozícii vláda stratila mandát.

Sme rodina sa ku kríze vyjadrí po vyhlásení SaS, Za ľudí sa dohodne na predsedníctve
Zľava dole: Poslanec NR SR a generálny manažér strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok, poslanec NR SR a podpredseda strany Smer-SD Richard Takáč, moderátor relácie O 5 minút 12 Marek Makara, minister práce a podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak a poslankyňa NR SR a podpredsedníčka strany Za ľudí Viera Leščáková. Foto: RTVS

Hnutie Sme rodina sa ku koaličnej kríze vyjadrí po tom, ako strana SaS predstaví svoje stanovisko na avizovanej tlačovej konferencii v pondelok (15. 3.). V nedeľňajšej (14. 3.) diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 na Jednotke to vyhlásil podpredseda hnutia a minister práce Milan Krajniak. Zároveň sa ľuďom ospravedlnil za to, že uprostred najťažšej vlny pandémie sa musia zaoberať hádkami politikov, vrátane tých z vládnej koalície. „Je mi to veľmi ľúto, pretože si myslím, že práve teraz by sme sa mali venovať zdolaniu pandémie a nie doťahovaniu sa o tom, kto, kde a na akom kresle má byť,“ povedal.

Podpredsedníčka strany Za ľudí Viera Leščáková zhodnotila, že emócie vo vláde už presahujú racionálny rámec a je na čase, aby sa dohodla na riešení. Problém vidí v neschopnosti sebareflexie lídrov hnutia OĽANO a strany SaS. „Lídri týchto strán nie celkom rozumejú významu slova sebareflexia,“ skonštatovala. Uviedla, že otázka, či budete strana Za ľudí žiadať výmenu premiéra, sa vyrieši na predsedníctve strany, ktoré zasadne v nedeľu o 19.00. „Predsedníctvo presne odhlasuje požiadavky, ktoré budeme mať v pondelok na koaličných rokovaniach,“ dodala Leščáková.

Poslanec NR SR a generálny manažér strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok zopakoval, že koaličná kríza je len obrovským divadlom a namiesto toho, aby kabinet riešil pandémiu, rieši svoje problémy. „Výsledok tejto vlády je jeden obrovský chaos,“ zhodnotil. V reakcii na skoršie vyhlásenie predsedníčky strany Za ľudí Veroniky Remišovej, že krízu vyriešia len predčasné voľby alebo odchod Matoviča spolu so Sulíkom, sa priklonil k slovám predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), podľa ktorého by odchod oboch lídrov nič nevyriešil. „Od začiatku hovoríme, že táto vláda už stratila mandát,“ povedal.

Poslanec NR SR a podpredseda strany Smer-SD Richard Takáč vyhlásil, že exminister Marek Krajčí (OĽANO) mal podať demisiu už minulý rok, keď nevedel na vláde presadiť opatrenia, ktoré navrhovali odborníci. Zdôraznil, že nejde o zlyhanie samotného ministra, ale celej vlády. Smer-SD podľa neho už dlho hovorí o tom, že Matovič nemôže zostať na svojom mieste, ale priznáva, že za súčasnú vládnu situáciu nie je zodpovedný len on. „My vidíme len jediné riešenie, a tým sú predčasné voľby,“ dodal.

Krajniak poznamenal, že hnutie Sme rodina sa rekonštrukcii vlády nebráni. „Každá rekonštrukcia vlády, ktorej my sa od začiatku nebránime, musí prebehnúť po dohode všetkých partnerov. Ak sa pán Sulík a Matovič dohodnú na rekonštrukcii vlády alebo na tom, čo urobia, my to budeme pravdepodobne rešpektovať,“ uzavrel s tým, že ide o jeho osobný názor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko