Na hlavný obsah

Sme v bode nula, vyhlásil Sulík. SaS svoj postoj zverejní v pondelok

Štvrtková tlačová beseda zvrátila výsledky rokovaní.

Sme v bode nula, vyhlásil  Sulík. SaS svoj postoj zverejní v pondelok
Na snímke zľava minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling, podpredseda vlády SR a minister hospodárstva Richard Sulík (obaja SaS) a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). Foto: TASR

Vládna kríza nemá ani po vyše týždni rokovaní riešenie a rokovania sa opäť ocitli v bode nula. Vyhlásil to minister hospodárstva a predseda strany SaS Richard Sulík (SaS) pred piatkovým rokovaním (12. 3.) vlády. Strana svoje stanovisko zverejní v pondelok (15. 3.), dovtedy jej členovia nebudú odpovedať na otázky ohľadom koaličnej krízy.

„Včerajšou tlačovou besedou Igor Matovič prakticky zrušil dohodu, ktorú sme týždeň tvorili. Sme v bode nula. Toto je holý fakt a myslím si, že každý, kto túto tlačovú besedu videl, tak to pochopí,“ reagoval na štvrtkovú (11. 3.) tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča (OĽANO), na ktorej oznámil svoju demisiu minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

Premiér v závere svojho vystúpenia dodal, že Krajčího odchádzanie z pozície bude postupné a definitívne odíde až po tom, ako sa na Slovensku začne očkovať vakcínou Sputnik V. Zároveň viackrát komentoval správanie sa menších koaličných strán a Krajčího odchod označil za najabsurdnejší v dejinách. Táto tlačová beseda obnovila koaličné rokovania lídrov, ktoré mali byť demisiou ministra zdravotníctva a uzatvorením novej dohody, ktorej súčasťou malo byť takzvané Memorandom dobrého vládnutia, ukončené.

„Mrzí to mňa osobne, lebo som s Igorom Matovičom strávil v posledných dňoch veľa veľa času aj osobne s ním. Myslel som si, že táto dohoda je urobená, je platná a všetky strany ju chcú aj úprimne dodržiavať. Tomuto tak nie je, sme na bode nula,“ dodal Sulík. Zároveň uviedol, že v strane sa budú počas víkendu radiť o tom, ako ďalej postupovať a v pondelok oznámia svoj postoj aj ďalšie kroky, ktoré sú v strane SaS ochotní a pripravení urobiť. Situáciu na úrade vlády sleduje redaktorka RTVS Katarína Wildová.

Minister zdravotníctva v piatok ráno oznámil, že demisiu podá ešte v tento deň, pretože nechce, aby bol termín jeho odchodu z úradu „ďalšou zámienkou pre povalenie vlády“.

Koaličná kríza pokračuje

Rozhovory budú pokračovať aj v strane Za ľudí. Jej predsedníčka Veronika Remišová označila aktuálnu situáciu za vážnu. „Vládna kríza pokračuje. Dnes sa o tom budeme v strane rozprávať,“ povedala pre novinárov počas piatkového rokovania vlády.

„Myslím si, že je mimoriadne potrebné, najmä v tejto zložitej krízovej situácii, aby sa zlepšili vzťahy a v prvom rade, aby už ľudia nemuseli riešiť problémy vlády, ale aby vláda riešila problémy občanov,“ dodala. Aj ona spomínala štvrtkovú tlačovú besedu predsedu vlády, bližšie sa k nej však nevyjadrila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko