Na hlavný obsah

Španielsky parlament napriek nesúhlasu cirkvi schválil zákon o eutanázii

V Únii je eutanázia legálna len v krajinách Beneluxu.

Španielsky parlament napriek nesúhlasu cirkvi schválil zákon o eutanázii
Na snímke odporcovia eutanázie držia transparent s nápisom „smrť“ v španielčine pred parlamentom v Madride. Foto: SITA/AP

Španielsky parlament vo štvrtok (18. 3.) definitívne schválil zákon o eutanázii. Za bolo 202 poslancov z 350, proti hlasovalo 141 zákonodarcov, napísala agentúra AFP. Španielsko sa stalo štvrtou krajinou v Európskej únii, ktorá svojim občanom umožní ukončiť život za asistencie lekára. Schválenie zákona patrilo medzi ciele ľavicovej vlády premiéra Pedra Sáncheza, proti boli pravicové strany a katolícka cirkev.

Zákon, ktorý nadobudne účinnosť v júni, umožní prístup k eutanázii len španielskym občanom a rezidentom. Požiadať o ukončenie života budú môcť len ľudia, ktorí majú závažné a nevyliečiteľné ochorenie. Každú žiadosť bude posudzovať viacero lekárov a rada hodnotiteľov.

Zákon podporili vládne ľavicové strany a časť organizácií brániacich záujmy pacientov s nevyliečiteľnými ochoreniami. Proti boli konzervatívna Ľudová strana aj krajne pravicové zoskupenie Vox. Španielski biskupi uviedli, že podľa ich názoru je eutanázia „stále istým druhom vraždy“. Nejednotný názor na problematiku panuje medzi španielskymi lekármi. Doktorom vo verejnom zdravotníctve ale zákon umožní eutanáziu nevykonávať, ak je to v rozpore s ich svedomím.

Možnosť privítala tiež 60-ročná Ramona Maneirová. V minulosti pomohla svojmu priateľovi Ramonovi Sampedrovi, ktorý trpel ochrnutím končatín a trupu, v jeho úmysle ukončiť život. Príbeh bývalého námorníka a spisovateľa sa stal námetom filmu Hlas mora, ktorý v roku 2004 dostal americkú filmovú cenu Oscar v medzinárodnej kategórii.

Eutanáziu v Európskej únii teraz umožňujú len tri štáty – Belgicko, Luxembursko a Holandsko. Podobný zákon schválil vo februári aj portugalský parlament, tamojší ústavný súd, na ktorý sa obrátil prezident, však legislatívny text vrátil zákonodarcom na prepracovanie v niektorých bodoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet