Na hlavný obsah

Špeciálna prokuratúra vyzvala verejných činiteľov, aby sa zdržali vyjadrení na adresu orgánov

Predseda NR SR sa dotknutým orgánom prihováral v súvislosti so šéfom SIS.

Špeciálna prokuratúra vyzvala verejných činiteľov, aby sa zdržali vyjadrení na adresu orgánov
Úrad špeciálnej prokuratúry sídli spolu so Špeciálnym súdom v Pezinku. Foto: TASR

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vyzýva verejne činné osoby, aby sa zdržali verejných vyjadrení na adresu orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) bez znalosti spisu, relevantnej právnej úpravy a súdnej praxe. Ako informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová, takéto vyjadrenia potom „zbytočne“ vytvárajú tlak na OČTK a na súd a pôsobia kontraproduktívne.

„Pokiaľ sa v tejto súvislosti spomína prípad ,gorila´, tak vôbec nejde o priliehavé prirovnanie, pričom práve aj v tejto kauze bol pri problematike mlčanlivosti zaznamenaný sporný postup Slovenskej informačnej služby (SIS),“ dodala Tökölyová.

Predseda parlamentu a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár v sobotu (13. 3) vyzval v súvislosti so zadržaním a obvinením riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského všetky dotknuté orgány, aby nezdržiavali proces a dôsledne ho vyšetrili. 

V prípade záväzku mlčanlivosti spolu s ministrom práce Milanom Krajniakom (Sme rodina) poukazovali na to, že pri bývalých kauzách SIS Ivan Lexa a Gorila, žiadali pred výpoveďami svedkov aj obvinených o zbavenie ich záväzku mlčanlivosti. Krajniak označil za zvláštne, že v prípade Pčolinského je možné vypočúvanie aj bez zbavenia mlčanlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko