Na hlavný obsah

Spojené kráľovstvo sprísni pravidlá pre niektorých žiadateľov o azyl

Plán je mierne diskriminačný, upozorňujú právnici a aktivisti.

Spojené kráľovstvo sprísni pravidlá pre niektorých žiadateľov o azyl
Britská pobrežná stráž, ktorá zadržala migrantov, sa plaví do prístavu v Doveri na juhu Anglicka Foto: TASR/AP

Britská vláda v stredu (24. 3.) oznámila, že sprísni pravidlá pre udeľovanie azylu migrantom a utečencom, ktorí sa do krajiny dostávajú nelegálne. Žiadosti imigrantov, ktorí do Británie prídu legálnou cestou, budú posudzovať okamžite. Okrem toho dostanú aj podporu, ktorá im umožní usadiť sa v krajine, uviedla britská ministerka vnútra Priti Patelová. Informovala o tom agentúra AP.

Migranti, ktorí sa do Spojeného kráľovstva nelegálne dopravia na malých člnoch alebo sa ukryjú v kamiónoch, dostanú len dočasné povolenie na pobyt a obmedzené benefity a budú ich pravidelne preverovať úrady za účelom možnej deportácie z krajiny.

Podľa aktivistov a právnikov angažujúcich sa pri ochrane ľudských práv plán britskej vlády nespravodlivo diskriminuje utečencov na základe spôsobu, akým sa dostali na územie Spojeného kráľovstva. Hlavným kritériom by podľa nich malo byť to, akú ochranu potrebujú.

Patelová však tvrdí, že predstavené zmeny majú skomplikovať činnosť prevádzačských gangov. Nový systém bude podľa nej spravodlivejší, pretože nebude zvýhodňovať ľudí, ktorí môžu zaplatiť vysoké poplatky prevádzačom. „Vytvoríme legálne cesty, ktoré umožnia ľuďom prichádzať do Spojeného kráľovstva bezpečným spôsobom. To je zásadná zmena, ktorú chceme dosiahnuť,“ zdôraznila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet