Na hlavný obsah

Sputnik V začne vyrábať aj čínska firma. Pôjde o desiatky miliónov dávok

Malo by sa tak stať v máji.

Sputnik V začne vyrábať aj čínska firma. Pôjde o desiatky miliónov dávok
Adenovírusová ruská vakcína Sputnik V. Foto: TASR

Čínska farmaceutická spoločnosť Shenzhen Yuanxing Gene-tech vyrobí vyše 60 miliónov dávok ruskej vakcíny proti covidu-19 Sputnik V. Podľa agentúry TASS sa na tom dohodla s ruským Fondom priamych investícií (RDIF), ktorý financoval vývoj tohto očkovacieho preparátu.

Výroba pre komerčné účely má začať v máji. Vyrobené množstvo očkovacej látky, ktorá sa podáva v dvoch dávkach, postačí na začkovanie 30 miliónov ľudí, spresnil RDIF.

K pondelku (29. 3.) sa pre nasadenie Sputnika V rozhodlo 57 krajín, pripomenula agentúra TASS. Efektivita tejto vakcíny podľa výrobcu predstavuje 91,6 %.

Európska agentúra pre lieky (EMA) zatiaľ použitie tejto vakcíny neschválila, aktuálne je procese priebežného hodnotenia. Napriek tomu sa s ňou už očkuje v Maďarsku a kúpilo ju tiež Slovensko. Do krajiny by mali prísť do konca júna dva milióny dávok vakcíny. Stanovisko k jej používaniu by mohlo byt známe v priebehu tohto týždňa.

V prieskume, ktorý realizovala spoločnosť MEDIAN SK pre RTVS, sa 40 % Slovákov vyjadrilo, že by sa dalo zaočkovať touto vakcínou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet