Na hlavný obsah

Srbi začnú na svojom území vyrábať vakcínu Sputnik V

Touto látkou očkuje od začiatku roka.

Srbi začnú na svojom území vyrábať vakcínu Sputnik V
Zdravotná sestra očkuje muža ruskou vakcínou Sputnik V. Foto: TASR/AP

Srbsko začne do 20. mája vyrábať ruskú očkovaciu látku proti covidu-19 Sputnik V. Na štvrtkovom (11. 3.) rokovaní v Moskve sa na tom dohodli predstavitelia vlád oboch krajín, informovali miestne médiá s odvolaním sa na člena srbskej vlády. Srbsko by sa tak stalo prvou európskou krajinou mimo Ruska, ktorá by začala s výrobou tohto očkovacieho preparátu.

Príslušnú dohodu uzavreli v Moskve srbský minister bez rezortu Nenad Popovič s ruským ministrom obchodu Denisom Manturovom. Predpokladá sa, že vakcínu vyvinutú ruským ústavom Nikolaja Gamaleja začne v Srbsku licenčne vyrábať belehradský Inštitút virológie, vakcín a sér Torlak, uviedol Popovič.

V prvej výrobnej fáze sa má podľa neho účinná látka dovážať z Ruska a v Srbsku plniť do ampuliek. Druhá fáza, pre ktorú bude musieť srbský inštitút zaobstarať nové vybavenie, predpokladá výrobu látky v samotnom Srbsku. Podľa Popoviča by mohla táto technologicky náročnejšia výrobná etapa začať do konca roka.

„Toto je historický okamih pre Srbsko. S pomocou našich ruských bratov obnovujeme srbskú suverenitu vo výrobe vakcín, v ktorej bola naša krajina jedným z lídrov Európy,“ citovala Popoviča agentúra FoNet. V čase bývalej Juhoslávie vyrábal inštitút celý rad vakcín, z ktorých niektoré úspešne vyvážal predovšetkým do krajín tretieho sveta.

Srbsko očkuje Sputnikom V od začiatku tohto roka. Okrem neho aplikuje vakcíny zo západu, ale aj preparát čínskej farmaceutickej spoločnosti Sinopharm. S 1,8 milióna podaných vakcín očkuje Srbsko po Spojenom kráľovstve najrýchlejšie v Európe, uviedla agentúra DPA. Druhú dávku vakcíny dostalo zhruba 666 000 osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet