Na hlavný obsah

Stanovisko koalície má byť známe v pondelok, Heger ľudí prosí o trpezlivosť

Fico tvrdí, že Matovičova vláda bola od začiatku odsúdená na neúspech.

Stanovisko koalície má byť známe v pondelok, Heger ľudí prosí o trpezlivosť
Na snímke vľavo Robert Fico (Smer-SD) a Eduard Heger (OĽANO). Foto: RTVS

Rozhovory medzi koaličnými partnermi budú pokračovať aj v nedeľu (28. 3.), spoločné stanovisko by chceli prezentovať v pondelok (29. 3.). V diskusnej relácii O 5 minút 12 na Jednotke to uviedol člen predsedníctva hnutia OĽANO a aktuálne trojnásobný minister financií, školstva a zdravotníctva Eduard Heger. Práve o ňom sa hovorí ako o možnom kandidátovi na predsedu vlády v rekonštruovanej vláde.

Heger nechcel komentovať priebeh rokovaní, ktoré pokračovali v sobotu (27. 3.) večer na Úrade vlády SR. „Momentálne je tá diskusia o tom, komu ešte dnes v koalícii záleží na tom, aby táto vláda ďalej pokračovala,“ povedal. „Za celé hnutie OĽANO môžem povedať, že nám na tom veľmi záleží. Toto deklaruje svojím správaním sa aj strana Sme rodina a vidno, že na tom záleží aj strane Za ľudí,“ dodal s tým, že k postoju SaS sa vyjadrovať nechce.

Minister financií potvrdil, že scenárov je na stole viacero, medzi nimi aj ten, že by vládu opustili všetci lídri koaličných strán. „Ja si viem predstaviť čokoľvek, čo je dobré pre Slovensko. Keď sa dohodneme, tak sa dohodneme,“ vyhlásil a dodal, že ide o veľmi veľa. „My nechceme, aby sa vrátila vláda, ktorá mala veľmi úzke prepojenie na mafiu.“

Snaha dohodnúť sa je podľa Hegera v hnutí OĽANO prítomná, prezidentke Zuzane Čaputovej chcú priniesť už hotovú zostavu. „Robíme všetko pre to, aby sme priniesli na Slovensko stabilnú a dôverujúcu si vládu. Držte nám palce a majte s nami trpezlivosť. Zajtra chceme priniesť stanovisko,“ prisľúbil občanom a dodal, že rokovať plánujú aj v nedeľu popoludní.

Stabilitu zabezpečia len predčasné voľby, mieni Fico

Bývalý premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico reagoval na Hegerove vyjadrenia s tým, že konflikt vo vnútri vlády ho nezaujíma. „Táto vláda bola od začiatku odsúdená na neúspech,“ vyhlásil. Môže za to osobná výbava lídrov a ich neschopnosť vládnuť a prinášať návrhy, myslí si.

Deklaroval, že strana Smer-SD je pripravená vláde podať pomocnú ruku pri presadzovaní politických riešení v parlamente. „Prestaňte sa hádať, začnite pracovať a budeme vám pomáhať,“ povedal. „Mne je úplne jedno, kto bude premiérom v tomto štáte, len nech to funguje. Ak budú robiť, budeme im pomáhať. Ak to nechcú robiť, nech idú preč,“ dodal Fico.

Ako najlepší nástroj na udržanie politickej stability ale vidí predčasné voľby. Cestou k nim má byť petícia za vypísanie referenda o predčasných voľbách, pri ktorej pomáha so zberom podpisov aj Smer-SD. „Keď ľudia vidia tieto vystúpenia, tak doslova stoja pred centrálou Smeru a nosia ďalšie a ďalšie petičné hárky,“ podotkol. Aktuálne majú vyzbieraných približne 400 000 podpisov a s petičným výborom sa chcú dohodnúť, či ju odovzdajú ešte pred Veľkou nocou alebo až po nej. „Ale tých podpisov bude okolo 450 000 až 500 000,“ uviedol.

O núdzovom stave bude rozhodovať Ústavný súd

Príkladom zlých rozhodnutí súčasnej vlády je podľa Fica aj núdzový stav, ktorý vníma ako „extrémne hrubý zásah do ľudských práv“. Strana sa v tejto súvislosti obrátila na Ústavný súd, ktorý má rozhodnúť do 1. apríla.

„Určite nechcem spochybňovať akékoľvek práva, ktoré ako opozícia máte. Nech Ústavný súd rozhodne v slobode a poznaní, aké má,“ reagoval Heger, ktorý vidí opodstatnenosť núdzového stavu v stále zlej pandemickej situácii. „Svetlo na konci tunela je veľké, ale tá Veľká noc rozhodne. To určí, aké bude leto,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko