Na hlavný obsah

Stanovisko ŠÚKL k vakcínam Sputnik V by malo byť známe v stredu

Slovensko očakáva ďalšie dodávky ruskej vakcíny.

Stanovisko ŠÚKL k vakcínam Sputnik V by malo byť známe v stredu
O úspešnom skončení časti skúšok o nezávadnosti vakcíny z Ruska proti koronavírusu Sputnik V informovali dňa 16. marca 2021 v spoločnosti Imuna Pharm, a. s. Šarišské Michaľany v okrese Sabinov. Foto: TASR

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) by mal v stredu (30. 3.) zverejniť komplexný záver testov ruskej vakcíny Sputnik V. „Potom sa urobí rozhodnutie o tom, ako ďalej,“ povedala štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková.

Vakcíny ŠÚKL skúma od príchodu prvej dodávky na Slovensko 1. marca. Ježíková uviedla, že rezort zároveň pripravuje prihlasovací systém pre záujemcov o očkovanie Sputnikom V. Podotkla, že sa netreba obávať toho, že by vakcíny dovezené na Slovensko expirovali. Ich dátum spotreby uplynie po polroku od výroby, čo bolo koncom februára.

Ďalšia dodávka ruských vakcín zatiaľ nedorazila. „Na Slovensku je stále prvých 200 000 dávok a stále čakáme druhú dodávku, čo bude ďalších 200 000 alebo 400 000 dávok,“ dodala Ježíková.

Tempo očkovania sa zrýchľuje

Trend v očkovaní na Slovensku je podľa rezortu pozitívny a stále sa navyšujú dodávky vakcín aj očkovacie kapacity očkovacích centier. „Ešte tento týždeň by malo na Slovensko prísť aj 120 000 kusov vakcíny od spoločnosti AstraZeneca. Od budúceho týždňa to vyzerá tak, že každý týždeň do konca apríla príde okolo 73 000 dávok vakcíny od firmy Pfizer,“ dodala Ježíková. Vakcín od Moderny prichádza približne 2 000 dávok týždenne.

Rezort zároveň očakáva, že počas veľkonočného víkendu bude na Slovensku uskutočnený „miliónty vpich“ vakcínou proti ochoreniu COVID-19. Do tejto štatistiky počíta zároveň prvú aj druhú dávku vakcíny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko