Na hlavný obsah

Štát zjednoduší podávanie žiadosti o odklad daňového priznania

Novinka sa ale týka len nepodnikateľov.

Štát zjednoduší podávanie žiadosti o odklad daňového priznania
Ukážka tlačiva na vyplnenie daňového priznania. Foto: TASR

Požiadať o odklad daňového priznania bude pre niektorých ľudí jednoduchšie. Klienti finančnej správy, ktorí s ňou nemajú povinnosť elektronickej komunikácie, oň budú môcť požiadať aj emailom. Túto novinku umožnil návrh zákona, ktorý v stredu (17. 3.) schválila vláda. „Odobriť ho musí ešte parlament, ktorý návrh prerokuje v skrátenom legislatívnom konaní,“ informovala finančná správa.

Na podanie daňového priznania k dani z príjmov za rok 2020 ostávajú pre všetkých ešte dva týždne (do 31. marca). Plošný odklad daňových priznaní, aký bol vlani, sa nezopakuje. „Plošné zákonné posunutie lehoty pre všetkých by totiž mohlo spôsobiť viaceré komplikácie, ako sa ukázalo aj v období prvej vlny pandémie,“ zdôvodnili svoje rozhodnutie daniari. Plošné posunutie lehoty by napríklad spôsobilo aj oneskorenie pridelenia 2 % z daní neziskovým organizáciám, alebo to, že daňovníci by museli platiť vyššie preddavky vypočítané na základe dane za predchádzajúce zdaňovacie obdobie. Oneskorilo by sa aj vyplácanie preplatkov na daniach.

Pre všetkých daňovníkov naďalej platí možnosť požiadať o predĺženie lehoty podania daňového priznania. Bez udania dôvodu sa môže táto lehota predĺžiť o tri mesiace. V prípade príjmov zo zahraničia, komplikácií spôsobených pandémiou alebo v dôsledku problémov je možné požiadať o predĺženie až o pol roka.

Požiadať o odklad takýmto spôsobom môžu okrem fyzických osôb napríklad aj neziskové organizácie, či zahraničné osoby bez rodného čísla. „Po zaslaní emailu dostane každý klient potvrdenie o zaevidovaní oznámenia,“ dodáva finančná správa.

Táto novinka sa netýka podnikateľov, respektíve živnostníkov. Tí musia s komunikovať elektronicky zaslaním oznámenia o predĺžení lehoty prostredníctvom portálu finančnej správy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika