Na hlavný obsah

Státisícové provízie za nákup rúšok? Dvaja nemeckí poslanci čelia škandálu

Obaja už odstúpili z funkcií nemeckého parlamentu.

Státisícové provízie za nákup rúšok? Dvaja nemeckí poslanci čelia škandálu
Na snímke nemecký spolkový parlament Bundestag. Foto: TASR/AP

Dvaja poslanci nemeckého Spolkového snemu z frakcie kresťanských demokratov čelia obvineniu z obohatenia sa na nákupoch respirátorov a rúšok.

Nikolas Löbel z Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a Georg Nüsslein z bavorskej Kresťansko-sociálnej únie (CSU) odstúpili zo všetkých funkcií Spolkového snemu a vedenie sesterských strán ich žiada, aby neodkladne zložili aj svoje mandáty. Obaja poslanci si ho však chcú ponechať až do konca legislatívneho obdobia, ktoré sa končí krátko pred septembrovými voľbami, odznelo v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Nikolas Löbel z CDU už avizoval, že v septembrových voľbách nebude kandidovať a odchádza aj z politiky. Čelí kritike za to, že jeho firma inkasovala províziu vo výške 250 000 eur za sprostredkovanie nákupu rúšok.

„Ak si niekto myslí, že môže mať počas pandémie takýto vedľajší zárobok na rúškach a ešte to aj považuje za trhovo akceptovateľné, tak toto správanie ostro odsudzujem a považujem za cynizmus,“ reagoval na kauzu podpredseda frakcie sociálnych demokratov (SPD) Dirk Wiese.

Aj poslanec z bavorskej CSU Georg Nüsslein sa ocitol pod paľbou kritiky za provízie vo výške 660 000 eur, ktoré údajne dostal ako honorár za sprostredkovanie nákupu rúšok. Nüssleina už vyšetruje mníchovská prokuratúra, ktorá ho podozrieva z korupcie a brania úplatkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet