Na hlavný obsah

Sto rokov ho verejnosť nevidela. Van Goghov obraz vydražili za 13 miliónov eur

Umelec ho namaľoval počas pobytu v Paríži.

Sto rokov ho verejnosť nevidela. Van Goghov obraz vydražili za 13 miliónov eur
Dielo maliara Vincenta van Gogha s názvom Pouličný výjav na Montmartri. Foto: SITA/AP

Obraz holandského maliara Vincenta van Gogha, ktorý bol vyše 100 rokov ukrytý v súkromnej zbierke, sa vo štvrtkovej (25. 3.) parížskej dražbe predal za 13 miliónov eur. V prvom kole, ktoré sa muselo pre technickú chybu opakovať, sa dielo vydražilo za 14 miliónov eur. Správu priniesla agentúra Reuters, podľa ktorej mohli ľudia v on-line aukcii prihadzovať tiež z New Yorku a Hongkongu.

Aukčný dom Sotheby ‚odhadoval cenu diela s názvom Pouličný výjav na Montmartri na päť až osem miliónov eur. Autor ho namaľoval v roku 1887, keď sa spolu so svojím bratom Theom zdržiaval vo francúzskom hlavnom meste.

Maľba zobrazuje dvojicu, ktorá sa prechádza pozdĺž plota pred dreveným veterným mlynom, ktorý stával na parížskom kopci Montmartre. Približne od roku 1920 bola v súkromnej rodinnej zbierke, teraz bola po prvý raz vystavená verejne.

„Veľmi málo van Goghových obrazov z jeho montmartrovského obdobia zostáva v súkromných rukách, väčšina zo série je teraz v držbe prestížnych múzejných zbierok po celom svete,“ uviedla vo vyhlásení zástupkyňa aukčného domu Sotheby ‚Aurélia Vandevoordeová.

Van Gogh strávil v Paríži dva roky. Mesto opustil v roku 1888, prestalo sa mu páčiť príliš hektické životné tempo metropoly. Premiestnil sa do južného Francúzska, kde si v návale šialenstva odrezal časť ucha. V roku 1890 spáchal neďaleko Paríža samovraždu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet