Na hlavný obsah

Strata čuchu môže znamenať ľahší priebeh ochorenia COVID-19, ukázala štúdia

Podľa autorov štúdie vyvoláva správnu imunitnú reakciu.

Strata čuchu môže znamenať ľahší priebeh ochorenia COVID-19, ukázala štúdia
Mladík so stratou čuchu čuchá malé nádoby s vôňou. Foto: TASR/AP

Strata čuchu patrí medzi najznámejšie príznaky ochorenia COVID- 19. Podľa medzinárodnej štúdie vydanej v marci je ale tiež predzvesťou priaznivého klinického priebehu ochorenia u hospitalizovaných pacientov. Na závery štúdie poukázala v pondelok (15. 3.) agentúra EFE. Výskum na približne 5 900 pacientoch vykonala Univerzita Complutense v Madride spolu s nemocnicami v Španielsku, Taliansku, Ekvádora a na Kube.

„Je možné, že zahltenie čuchového epitelu v nose vyvoláva správnu imunitnú reakciu a zabraňuje spusteniu cytokinových búrok,“ uviedol jeden z autorov štúdie Jesús Porta Etessam, primár neurologického oddelenia madridskej fakultnej nemocnice San Carlos.

Podľa autorov štúdie môže výsledok pomôcť k vypracovaniu nových postupov pri hodnotení vážnosti stavu pacientov a určovaní terapie. „Mohli by sme napríklad vypracovať indexy rizika komplikácií, čo je zaujímavé pri pozorovaní, liečbe či rozhodovaní o prepustení pacientov,“ uviedol Porta Etessam.

Podľa výsledkov výskumu sa strata čuchu častejšie prejavuje u žien, ľudí do 65 rokov a pacientov, ktorí už majú niektoré ďalšie ochorenia, napríklad rakovinu či ochorenie srdca, pľúc alebo obličiek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet