Na hlavný obsah

Sú kvalitné a za dobrú cenu, tvrdí MZ o 35 miliónoch testoch

Rezort zdravotníctva reaguje na informácie, ktoré sa šíria o nakúpených testoch.

Sú kvalitné a za dobrú cenu, tvrdí MZ o 35 miliónoch testoch
Na snímke antigénové testy na odbernom mieste v Košiciach. Foto: TASR

Typy testov, ktoré Slovensko nakúpilo, používajú aj v Nemecku, Rakúsku či Česku a rozhodne nejde o „zlé testy“ alebo o „nesprávne testy“. Ministerstvo zdravotníctva takto reaguje na informácie o 35 miliónoch antigénových testoch. Samotestovací účel, ako aj ich presnosť niektorí odborníci spochybňujú.

O nákupe testov informovalo ministerstvo pred týždňom s tým, že s ich príchodom bude súvisieť obrovská zmena testovacej stratégie.

Testy Slovensko nakúpilo prostredníctvom Európskej komisie, „kde sa jasne definovali požiadavky ministerstva a na ich základe boli Bruselom obstarané testy“. Štát za ne zaplatil takmer 140 miliónov eur. Ministerstvo tvrdí, že sú kvalitné a kúpené boli za dobrú cenu. „Aktuálne sú v procese pre posudzovanie výnimky na samotestovanie podobne, ako je tomu aj v iných krajinách,“ dodáva rezort.

Ministerstvo tvrdí, že viaceré krajiny pracujú na stratégii samotestovania občanov nazálnymi testami. Uvádza príklad Českej republiky, ktorá už udelila výnimku pre používanie na samotestovanie takému istému druhu testov (Standard Q Covid AG test od firmy Biosensor). Ide o jeden z tých, ktoré nakúpilo Slovensko. Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR už ministerstvo doručilo všetky potrebné dokumenty na udelenie takejto výnimky aj na území SR. Tento test výrobca dodáva ako nazálny aj nazofaryngálny, rozhodujúca je odberová palička.

Pri ďalšom type testu (CLINITEST ® Rapid COVID-19) už vydal nemecký Federálny inštitút pre farmaceutické a lekárske výrobky povolenie na núdzové použitie, aby sa dal použiť aj ako samotest.

Ministerstvo dodalo, že pri treťom type verejne diskutovaných testov (STANDARD COVID-19 Ag FIA) sa ani neuvažovalo o ich nákupe pre potreby domáceho testovania.

Rezort reagoval aj na tvrdenia o výrazne nižšej presnosti zakúpených testov. „Nazálne testy môžu mať len o niečo nižšiu presnosť, niektoré štúdie dokonca uvádzajú vyššiu presnosť. Odber sa realizuje z prednej časti nosa, no zároveň tampónom, ktorý pri výtere zasiahne oveľa väčšiu plochu,“ doplnil.

O dodávke 35 miliónov testov určených na samotestovanie informoval minulý týždeň minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) s tým, že by mali slúžiť na testovanie na školách aj v domácnostiach. Dodávka by Slovensku vystačila pri aktuálnej spotrebe na desať mesiacov používania, od začiatku pandémie sa aj s celoplošným testovaním vykonalo necelých 16 miliónov antigénových testov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko