Na hlavný obsah

Do roka budeme potrebovať nové vakcíny, hovoria vedci

Súčasné sa môžu stať neúčinnými.

Do roka budeme potrebovať nové vakcíny, hovoria vedci
Na snímke očkovacia látka proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR

Do roka budú potrebné nové alebo pozmenené vakcíny proti koronavírusu, keďže prvá generácia očkovacích látok sa môže stať neúčinnou v dôsledku výskytu nových variantov vírusu. Vyplýva to z prieskumu medzi vedcami, ktorý uskutočnila medzinárodná vakcinačná aliancia People’s Vaccine Alliance, informoval v utorok (30. 3.) denník The Guardian.

Na prieskume sa zúčastnilo 77 epidemiológov, virológov a odborníkov na infekčné choroby z 28 krajín sveta. Dve tretiny z nich vyslovili presvedčenie, že nová generácia vakcín bude potrebná do roka. Tretina sa domnieva, že to bude už o deväť mesiacov alebo aj skôr.

Prieskum vykonala vakcinačná aliancia People’s Vaccine Alliance, ktorá združuje viaceré medzinárodné organizácie vrátane Amnesty International či Oxfam.

Až 88 percent opýtaných uviedlo, že nízka miera zaočkovanosti v mnohých krajinách sveta zvyšuje pravdepodobnosť, že sa objavia nové mutácie vírusu rezistentné voči vakcínam.

Max Lawson z Oxfamu, ktorý je predsedom spomenutej aliancie, kritizoval nerovnomernú úroveň očkovania vo svete. Bohaté krajiny chcú do leta zaočkovať proti koronavírusu všetkých dospelých, čo nie je možné dosiahnuť v menej rozvinutých štátoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet