Na hlavný obsah

Súd rozhodol o prepustení Zoroslava Kollára z väzby, posledné slovo bude mať Najvyšší súd

Prokurátor proti rozhodnutiu podá sťažnosť.

Súd rozhodol o prepustení Zoroslava Kollára z väzby, posledné slovo bude mať Najvyšší súd
Na snímke uprostred Zoroslav Kollár prichádza na výsluch do budovy NAKA v Nitre. (28. októbra 2020) Foto: TASR

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) rozhodol o prepustení podnikateľa a konkurzného advokáta Zoroslava Kollára z väzby, rovnako rozhodol aj v prípade bývalej podpredsedníčky Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorá bola zadržaná súčasne s Kollárom. Rozhodnutia ešte nie sú právoplatné.

Dozorovému prokurátorovi bolo rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie doručené vo štvrtok (4. 3.). V zákonnej lehote proti nemu podá sťažnosť, potvrdila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Zadržaný bol v rámci akcie Víchrica

Zoroslav Kollár je vo väzbe od posledného októbrového dňa roku 2020. Do väzby ho vtedy zobral ŠTS v Pezinku spoločne s bývalou podpredsedníčkou Najvyššieho súdu (NS) SR Jarmilou Urbancovou a expredsedom Okresného súdu Bratislava III Davidom Lindtnerom.

Pri spomínanej trojici obvinenej z prijímania úplatku, prípadne zo zločinu zasahovania do nezávislosti súdu, bola obava z možného ovplyvňovania svedkov, preto súd rozhodol o kolúznej väzbe.

Následne v novembri 2020 Najvyšší súd zamietol ich sťažnosti proti väzobnému stíhaniu. Zároveň rozšíril jeho dôvody o väzbu preventívnu. Trojicu zadržala NAKA v rámci akcie Víchrica.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko